Svítící kontrolky na přístrojové desce a jejich význam

19.02.2018

Docházející palivo, nezapnutý bezpečnostní pás, zatažená ruční brzda – význam některých kontrolek bezpečně zná každý řidič. Přístrojová deska však ukrývá mnohem více symbolů, které se naštěstí nerozsvěcují příliš často. Mohou ale znamenat vážnou závadu a ohrožení pro váš automobil, a to zejména tehdy, svítí-li červeně. Proto je dobré si ty nejčastější kontrolky čas od času připomenout. K tomu vám poslouží následující řádky.

Svítící kontrolky na přístrojové desce a jejich význam

Červené kontrolky

Červeně svítící kontrolky by měly ihned upoutat vaši pozornost. Upozorňují totiž na vážnou závadu, která obvykle vyžaduje okamžité řešení. Po jejich rozsvícení byste měli zastavit, vypnout motor a pokusit se problém odstranit. Někdy to zvládnete vlastními silami, jindy bude nutná návštěva servisu. Výjimkou jsou červené kontrolky, které řidiče informují například o otevřených dveřích nebo zatažené ruční brzdě.

Kontrolka brzd

Brzdy

Kontrolka může znamenat pouhé zatažení či nedostatečné uvolnění ruční brzdy. Pokud však kontrolka bliká a ozve se trojí pípnutí, upozorňuje na nízkou hladinu brzdové kapaliny. Zkontrolujte tedy její množství, případně ji dolijte. Pokud je brzdové kapaliny dost, ale kontrolka stále bliká, jeďte opatrně do nejbližšího servisu. Pokud kapalinu na dolití nemáte, v jízdě raději nepokračujte. To samé platí i v případě, že současně s kontrolkou brzd svítí i oranžová kontrolka ABS.

Kontrolka dobíjení

Dobíjení

Kontrolka upozorňuje na problém s dobíjením autobaterie. Pokud svítí, alternátor nevyrábí proud. Je tedy nutné vypnout všechny elektrické spotřebiče (rádio, klimatizaci apod.) a dojet do nejbližšího servisu. Svítí-li zároveň také kontrolka teploty chladicí kapaliny, zpozorněte a s pomocí asistenční služby nechte raději své auto do servisu odtáhnout.

Kontrolka chladicí kapaliny

Chladicí kapalina

Kontrolka upozorňuje na přehřátí nebo nedostatek chladicí kapaliny. Po jejím rozsvícení zastavte, vypněte motor, nechte ho vychladnout a poté zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny. Pokud nedosahuje k rysce, dolijte ji (stačí obyčejná voda) a vydejte se do servisu, kde vám kapalinu doplní ve správném poměru.

Kontrolka posilovače řízení

Posilovač řízení

Kontrolka upozorňuje na nefunkční posilovač řízení. Jeho výpadek poznáte i při otáčení volantem, které se pro vás rázem stane obtížnější. Závadu vám odstraní v autoservisu. Pokud kontrolka svítí oranžově, upozorňuje pouze na omezenou funkčnost posilovače řízení.

Kontrolka tlaku motorového oleje

Tlak motorového oleje (mazání motoru)

Zřejmě nejdůležitější kontrolka, kterou byste opravdu neměli ignorovat. Upozorňuje na příliš nízký tlak oleje, což může znamenat až nenávratné poškození motoru vašeho auta. Po rozsvícení kontrolky vždy zastavte, vypněte motor a po jeho vychladnutí zkontrolujte hladinu oleje. Je-li nízká, dolijte správný olej – takový, který předepisuje výrobce. Pokud kontrolka i po dolití oleje stále bliká nebo pokud s sebou olej na dolití nemáte, nechte své auto odtáhnout do autoservisu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

ORANŽOVÉ (ŽLUTÉ) KONTROLKY

Rozsvícení oranžové (případně žluté) kontrolky by pro vás mělo být varováním, že s vaším autem něco není v pořádku. Protože se obvykle jedná o méně závažný problém, který nevyžaduje neodkladné řešení, můžete pokračovat v jízdě. To ovšem neznamená, že byste takovou kontrolku měli ignorovat. Naopak – závadu byste měli co nejdříve vyřešit.

Kontrolka ABS

ABS

Svítící kontrolka upozorňuje na nefunkční protiblokovací systém ABS. S vozidlem můžete jet dál, pouze musíte myslet na to, že při prudkém brzdění můžete kvůli zablokovaným brzdám dostat smyk.

Kontrolka AdBlue

AdBlue

Kontrolka upozorňuje na nízkou hladinu kapaliny AdBlue, která u moderních naftových motorů slouží ke snižování emisí oxidů dusíku ve výfukových plynech. Po rozsvícení kontrolky kapalinu včas doplňte. Dojde-li totiž k jejímu úplnému vyčerpání, po vypnutí motoru už auto znovu nenastartujete. Kontrolka může svítit i modře.

Kontrolka airbagů

Airbagy

Kontrolka se většinou rozsvěcuje z důvodu krátkodobého výpadku elektroniky, přičemž airbag obvykle zůstává funkční. Může však znamenat i závadu na airbagu (např. vypadlý kabel), která způsobí jeho nefunkčnost. Proto je vhodné zajet do servisu, kde určí příčinu závady.

Kontrolka ESP

ESP

Rozsvícená kontrolka poukazuje na nefunkčnost stabilizačního systému podvozku (ESP). S vozidlem můžete pokračovat v jízdě, pouze nesmíte na tuto funkci spoléhat. Pokud kontrolka problikává, znamená to, že je systém ESP právě v činnosti.

Kontrolka filtru pevných částic

Filtr pevných částic

Kontrolku mají pouze vozy s dieselovými motory, které jsou vybavené filtrem pevných částic. Rozsvícení kontrolky znamená zanesení filtru sazemi, na což je třeba zareagovat zahájením jeho regenerace (pročištění). K pročištění filtru obvykle postačí, když auto pořádně protáhnete na silnici mimo město. Ideální je alespoň 15minutová jízda rychlostí kolem 100 km/h při otáčkách 1800 – 2500. Filtr vám dokáží pročistit také v autoservisu.

Kontrolka hladiny motorového oleje

Hladina motorového oleje

Kontrolka upozorňuje na nízkou hladinu motorového oleje, který je nutné při nejbližší příležitosti dolít. V opačném případě byste riskovali zadření motoru.

Kontrolka opotřebení brzdového obložení

Opotřebení brzdového obložení

Kontrolka upozorňuje na opotřebení brzdových destiček. Po jejím rozsvícení můžete pokračovat v jízdě, ale v nejbližší době bude nutné nechat brzdové obložení vyměnit.

Kontrolka ostřikovačů

Ostřikovače

Kontrolka symbolizuje nízkou hladinu kapaliny do ostřikovačů. Problém vyřešíte jednoduše dolitím vhodné kapaliny.

Kontrolka posilovače řízení

Posilovač řízení

Kontrolka v tomto barevném provedení znamená omezenou funkčnost posilovače řízení. Rozsvítí-li se červeně, posilovač přestal fungovat úplně.

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Tlak v pneumatikách

Kontrolka upozorňuje na nízký tlak v některé z pneumatik. K odstranění problému stačí zkontrolovat nahuštění všech pneumatik a příslušnou pneumatiku dofouknout.

Kontrolka závady regulace sklonu světlometů

Závada regulace sklonu světlometů

U vozidel s xenonovými světlomety upozorňuje tato kontrolka na problém se samočinnou regulací jejich sklonu podle zatížení vozidla. V případě poruchy tohoto systému se rozsvítí kontrolka a světlomety se sklopí do nejnižší polohy, aby neoslňovaly protijedoucí auta.

Kontrolka řídící jednotky motoru

Závada řídící jednotky motoru

Kontrolka se týká řídící elektroniky motoru. Pokud se rozsvítí, příčinou může být natankování nekvalitního paliva nebo jiná, méně závažná příčina. Blikající kontrolka upozorňuje na poruchu katalyzátoru, která může vést ke snížení výkonu motoru. V takovém případě je nutné zajet do autoservisu.

Kontrolka žhavení

Žhavení

Kontrolka se týká aut se vznětovým motorem. Při žhavení auta před startem na přístrojové desce problikne nebo se na malou chvíli rozsvítí. Problém nastává ve chvíli, kdy se kontrolka vůbec nerozsvítí, bliká při jízdě nebo zůstane svítit i po nastartování vozidla. V takovém případě upozorňuje na závadu motoru (blikající kontrolka při jízdě) nebo na závadu v systému žhavení (ostatní případy).

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

ZELENÉ KONTROLKY

Zeleně svítící kontrolky mají čistě informativní charakter. Neupozorňují na žádnou závadu, ale obvykle pouze informují řidiče, že je určité zařízení spuštěné a funguje tak, jak má.