Jak parkovat v Praze

27.09.2018

Zabrat pro své auto volné místo blízko centra se v Praze po zavedení zón placeného stání stalo téměř nemožným úkolem. Jejich účelem je totiž regulovat parkování a to tak, aby obyvatelé daných městských částí mohli nechat zaparkovaný vůz v blízkosti svého bydliště. Parkovací oprávnění kromě místních mohou získat i vlastníci nemovitostí a podnikatelé, kteří zde mají sídlo nebo provozovnu.

Parkovací zóny

Ve většině pražských městských částí funguje systém parkovacích zón, který je sice sofistikovaný, pro někoho ale nemusí být snadné se v něm vyznat. Zjednodušeně můžeme říci, že v Praze rozeznáváme tyto parkovací zóny:

  • Oranžové – jsou určené pro návštěvy, ty zde mohou parkovat po určitou dobu během vyznačeného časového intervalu.
  • Modré a fialové – jsou určeny obyvatelům Prahy, vlastníkům nemovitostí a podnikatelům se sídlem v dané části. Ti si za poplatek nechají vystavit parkovací průkaz a mohou tak v dané zóně ponechat svůj vůz. Návštěvníci v těchto zónách mohou parkovat jen na určitou dobu, ve fialové zóně nanejvýš 24 hodin, v modré pak nanejvýš 3 hodiny. Přednostně by ale měli využívat zónu oranžovou.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Kde parkovat zdarma

Cestujete-li do Prahy za prací nebo jen potřebujete něco zařídit, je dobré mít přehled o tom, kde lze parkovat zadarmo. Parkovací zóny nejsou všude, v některých okrajových částech Prahy se zatím nevyskytují. Do budoucna se ale počítá s jejich rozšířením po celém městě. Kde tedy můžete odstavit svůj vůz na delší dobu zdarma nebo jen za mírný poplatek?

  • Obchodní centra – máte-li v blízkosti svého cíle obchodní dům, pátrejte po podmínkách parkování. Některá centra totiž nabízejí parkování zdarma.
  • Parkoviště P+R – jeden z nejpohodlnějších způsobů, jak cestovat po Praze. Svůj vůz odstavíte na parkovišti za poplatek 20 Kč na den a potom využijete služeb MHD. Tato parkoviště jsou většinou budována v blízkosti MHD nebo vlakových spojů a jsou primárně určena mimopražským, kteří dojíždějí za prací.
Jak parkovat v Praze

Netradičním způsobem, jak parkovat v Praze zadarmo v modrých a fialových zónách, i když zde nemáte trvalé bydliště nebo provozovnu, je vlastnictví automobilu s hybridním pohonem. Majitelům stačí vůz zaregistrovat a zaplatit poplatek ve výši 100 Kč.

Nový systém, více pokut

Se zavedením nového systému parkování vzrostl bezpochyby i příjem peněz z pokut do obecní pokladny. O kolik ale magistrát Prahy dosud nezveřejnil.

Odstavné parkoviště

Každoročně řeší pražská policie zhruba 85 tisíc přestupků spojených s parkováním. Nejvíce se tak děje v centru města, Praha 2 eviduje 4 tisíce špatně zaparkovaných aut, na Praze 1 se jejich počet blíží 3 tisícům. Většinu přestupků zaznamená kamerové vozidlo společnosti Eltodo, která se stará o kontrolu zaparkovaných aut. Speciální kamerový systém na vozidle je schopen přečíst SPZ vozu a porovnat ji s databází parkovacích povolení. Odhalí-li parkovací delikt, automaticky zašle informace městské policii.

Pokud uvažujeme průměrnou výši pokuty za špatné parkování 500 korun, měla by magistrátní pokladna nabobtnat za rok o necelých 43 milionů korun. To už je celkem slušná částka, která by se jistě dala využít na projekty v rámci zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Jak to chodí jinde

Závěrem malé srovnání ve výběru pokut s městem, které má desetkrát více obyvatel než naše metropole. V New Yorku vybrali v roce 2016 neuvěřitelných 545 milionů dolarů jen na pokutách za špatné parkování. S parkováním mají řidič problém i zde, částka tvoří téměř 60% všech vybraných pokut, oproti tomu za průjezd křižovatkou na červenou a překročení rychlosti vybrali newyorští policisté „jen” 96 milionů dolarů.