Parkování na místě pro invalidy a sankce z toho hrozící

27.10.2017

Parkoviště plné k prasknutí, jen jedno místo zeje prázdnotou, parkovací stání pro invalidy. To často láká ostatní řidiče k chvilkovému zastavení, aby si ušetřili čas a kroky, avšak takové rozhodnutí je může stát poměrně dost peněz a z mravního hlediska také jejich “dobré jméno“.

Parkování na místě pro invalidy a sankce z toho hrozící

Na koho se parkovací místo pro invalidy vztahuje?

Parkovat “na vozíčkářích” smí pouze držitelé ZTP a ZTP/P, kteří jezdí vlastním vozem nebo se nechávají převážet druhou osobou. Výhod mohou využít nejen u nás, ale také v rámci EU. Zdravotně postižená osoba si průkaz může přenášet do každého auta, kterým je přepravována.

Jaké sankce hrozí za nepovolené stání?

Pokud se z jakéhokoli důvodu postavíte na místo vyhrazené pro handicapované, hrozí vám bloková pokuta až 5 000 Kč. A pokud se váš přečin dostane do správního řízení, můžete obdržet pokutu 5 000 – 10 000 Kč. V případě, že vás policie nezastihne, auto vám bude odtaženo. Potom si k částce za pokutu připočítejte ještě výdaje za odtahovou službu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Handicapovaný, ale jen na chvíli

Možná jste i vy byli svědky situace, kdy luxusní vozidlo zastavilo na parkovacím místě pro invalidy a vystoupila z něho kráska na podpadcích, které je na svých nohách rozhodně neměla ze zdravotních důvodů. Za oknem auta však průkaz pro osoby se zdravotním postižením. Takoví jedinci asi spoléhají na štěstí, známé nebo na svou bezednou peněženku. Anebo mají sjednané pojištění na pokuty a věří, že je v případě pokutování z problémů “vyseká”.
Za použití falešného, neplatného či cizího průkazu pro zdravotně pojištěné, ať už při parkování nebo jen při jízdě, hrozí stejný postih jako v předešlém případě stání na místě pro vozíčkáře.

Parkoviště jako soukromý pozemek

Zajímavou skutečností, kterou řidiči často netuší, je neplatnost pravidel silničního provozu na soukromých uzavřených parkovištích (placených, se závorou apod.). Tehdy má postih za stání na místě pro vozíčkáře na svých bedrech samotný provozovatel tohoto parkoviště.
Personál v takové chvíli může vůz zabezpečit proti ujetí botičkou, kterou musí ale před odjezdem sundat. Na řidiče pouze apeluje, aby při dalších návštěvách místo pro vozíčkáře nepoužíval, nic jiného dělat nemůže. Teprve při opakovaných střetech s nezodpovědným řidičem může kontaktovat policii.
Jiná situace je na soukromých parkovištích, která však spadají pod veřejnou komunikaci, tam platí zákonem ustanovená pravidla.

Nebuďme lhostejní

Pamatujme, že parkovací místa pro invalidy mají svůj význam a je zapotřebí, aby jim zůstala vždy k dispozici. Pro ně totiž znamenají více než jen pár ušetřených metrů. Neberme jim proto ty zanedbatelné výhody, které v životě mohou dostat, vždyť nikdy nevíme, jestli jednou nebudeme “stát na jejich místě”.