Kde všude je možné dobít v ČR elektromobily a za jak dlouho?

19.03.2018

Koupě elektromobilu je záležitostí ekonomickou nebo ekologickou. Pokud se jedná o tu první, tedy ekonomickou koupi, tak aby splňovala svůj účel, měl by být počet najetých kilometrů vysoký alespoň tak, aby vykompenzoval počáteční náklady na pořízení elektromobilu, který je ve srovnání s vozy jezdícími na standardní pohonné hmoty i LPG dvakrát tak dražší. Pokud se jedná o ekologickou motivaci, musí být potenciálnímu majiteli nového elektromobilu ekologie vzácnější než otázka toho, jak hluboko do kapsy si pro jeho získání sáhne.

Kde všude je možné dobít v ČR elektromobily a za jak dlouho?

Střídavý versus jednosměrný proud

Rychlost nabíjení je jedním z kritérií, jakou nabíječku vybrat. Typ proudu má vliv na rychlost nabíjení elektromobilu.

STŘÍDAVÝ PROUD (AC – alternating current)

Elektrický proud, který v čase mění směr, v jedné periodě kmitá do kladných a záporných hodnot. Je snazší na výrobu oproti jednosměrnému proudu a jeho velikost lze převádět na jiné napětí. Využívá se v domácnostech pro běžné spotřebiče: lednice, žehlička, vysavač… Střídavý proud lze využít i pro dobíjení elektromobilů, tato energie se ale nejdříve musí usměrnit na stejnosměrný proud v palubní nabíječce elektromobilu, proto je nabíjení pomalejší.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD (DC – direct current)

Elektrický proud, který protéká obvodem stále stejným směrem. Využívá se např. u galvanických (tužkové baterie) a fotovoltaických článků (kalkulačky, ale i elektrárny). Elektromobil je vybaven baterií, která funguje na jednosměrný proud a nabíjení pomocí jednosměrného proudu je tak rychlejší.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Dobíjení z běžné zásuvky (střídavý proud)

SCHUKO zásuvka – běžná zásuvka, kterou využíváme k zapojení domácích spotřebičů

Výhody: zásuvky nepotřebují speciální úpravu a jsou dostupné všude
Nevýhody: pomalé dobíjení (na dojezd 100 km za 6-7 hodin)

Třífázové CEE zásuvky s 5 kolíky

Výhody: dobití baterie na dojezd 100 km za 2 hodiny z “tepla domova” – zásuvky bývají instalovány v garážích
Nevýhody: nejsou instalovány ve všech domácnostech

Dobíjení na veřejných místech (střídavý proud)

Dobíjecí stanice pro elektromobily jsou situovány do blízkosti nákupních center, restaurací, zábavních středisek tak, aby se v průběhu nabíjení vozu, mohla posádka zabavit, popřípadě nakoupit, atd. Dobíjecích stanic se střídavým proudem je v ČR přes 300 a jejich využití je obvykle bez poplatku.

Výhody: nemusí se čekat u vozu, nízká cena dobíjecích stanic, vysoký počet stanic v ČR
Nevýhody: maximální rychlost nabíjení je závislá na výkonu nabíjecí stanice a výkonu palubní nabíječky, která mění střídavý proud na jednosměrný

Mapa dobíjecích stanic
Zdroj: mapa dobíjecích stanic – www.evmapa.cz

Dobíjení na veřejných místech (stejnosměrný proud)

Nabíjení pomocí jednosměrného proudu se nazývá rychlonabíjení, protože je proud posílán přímou cestou do baterie elektromobilu a obchází tak palubní nabíječku.

Výhody: nabíjení není omezeno výkonem palubní nabíječky, rychlé dobití
Nevýhody: technologicky náročnější, tedy dražší výroba, vyžaduje výkonné místo elektrické energie, supernabíječky jsou v ČR jen 3 – v Praze, u Humpolce a v Olomouci

Rychlonabíječky

Tyto rychlonabíječky s maximálním zatížením do 100 kW jsou nejrozšířenějšími rychlonabíjecími stanicemi v ČR. Využívají konektory typu CHAdeMO (asijské elektromobily: Nissan Leaf, Kia Soul) a pomalejší konektor Mennekes (BMW i3, Volkswagen e-Golf). Nabíjení na dojezd 100 km trvá u typu CHAdeMO cca 30 minut. Standard Mennekes je pomalejší, nabíjení zabere 2 – 4 hodiny času.
Plánem do konce roku 2018 je zvýšit výkon standardu CHAdeMO 2.0 na 400 kW, což by snížilo dobu nabíjení na minuty a tankování pohonných hmot by tak zabralo podobný čas jako nabíjení elektromobilu.

Supernabíječky

Tyto vysoce výkonné nabíjecí stanice americké společnosti Tesla známého podnikatele Elona Muska slouží pro rychlé nabíjení automobilů Tesla, které mají dojezd více jak 500 km na jedno nabití. Supernabíječka s výkonem 135 kW nabije za každou minutu cca 1 kilometr dojezdu, tzn., že na 100 km dojezdu postačí maximálně 10 minut nabíjení.

Tesla supercharger

Wallbox

Boxy, které se umisťují na stěny objektů, nákupních center a dalších jednotek lze pořídit i do domácnosti. Výhodou je nižší pořizovací cena ve srovnání s nabíjecími stanicemi.