Autopilot – skutečnost nebo hudba budoucnosti?

26.09.2022

Funkci autopilot si dokážeme všichni představit – díky ní je stroj plně ovládán bez nutnosti lidského zásahu. V současné době moderní automobily disponují širokou paletou aktivních systémů jízdní asistence. Jsou dnešní vozidla schopna skutečné autonomní jízdy? A jak je to s legislativou?

Autopilot – skutečnost nebo hudba budoucnosti?
Technologie pro zcela autonomní automobily již existuje.

Obsah článku

Autopilot

Rok od roku jsou vozidla čím dál dokonalejší. Aktivní systémy asistence řízení jsou schopné za řidiče vyřešit řadu problémů. Klasickou součástí výbavy dnešních vozů jsou systémy jako protiblokovací systém ABS, systémy ESC/ESP snižující riziko smyku, protiskluzové systémy ASR a tak dále. Modernější systémy aktivní asistence jsou již mnohem sofistikovanější a skutečně se zdá, že díky nim vozidlo může být zcela autonomní:

  • Regulace rychlosti jízdy na základě dopravního značení,
  • rozpoznání dopravních značek,
  • monitoring mrtvého úhlu,
  • detekce cyklistů a chodců,
  • udržování vozidla v jízdním pruhu,
  • rozpoznání únavy řidiče
  • a řada dalších.

Společnost SAE International (mezinárodní sdružení odborníků z automobilového, leteckého a dopravního průmyslu) rozdělila schopnosti autonomní jízdy vozidel do několika úrovní. Úrovně jsou rozdělené dle nutnosti řidičova zásahu do provozu vozidla.

ÚROVEŇ DLE SAE NÁZEV POPIS
LEVEL 0 Žádná autonomie Je vyžadována plná účast řidiče na provozu vozidla, a to i přes výstražné a podpůrné systémy.
LEVEL 1 Asistovaná jízda Jsou přítomny specifické režimy aktivních asistenčních systémů ovlivňujících buď zrychlování/zpomalování vozidla, nebo řízení, které manuálně aktivuje řidič.
LEVEL 2 Částečná autonomie Jsou přítomny specifické režimy aktivních asistenčních systémů, které současně ovlivňují zrychlování/zpomalování vozidla a řízení. Řidič je aktivuje manuálně.
LEVEL 3 Podmíněná autonomie Předpokládá se, že řidič bude adekvátně reagovat na podněty systému, které budou vyžadovat manuální zásah do řízení.
LEVEL 4 Vysoká míra autonomie I přes to, že by řidič na podněty systému nereagoval a do řízení manuálně nezasáhl, je vozidlo samo schopné bezpečně zastavit.
LEVEL 5 Plná autonomie Vozidlo je schopno plné autonomní jízdy za všech podmínek stejně, jako by bylo řízeno lidským řidičem.

Úrovně autonomie definované společností SAE International.

Úrovně autonomie vytvořené společností SAE International jsou často předmětem kritiky především pro čisté zaměření pouze na technologické schopnosti vozidla. Z toho se může zdát, že čím jsou autonomní systémy technologicky vyspělejší, tím jsou lepší – nemusí tomu tak však být vždy. Výše uvedené úrovně například nepočítají se změnou infrastruktury veřejných komunikací nebo se změnami v chování samotných řidičů.

Autonomní vozidla – v Pekingu se prohánějí autonomní auta, Německo umožňuje využití autopilotů

Se současnými technologiemi je již zcela autonomní jízda možná a v některých zemích dokonce i naprosto legální. Zdá se, že autonomní auta jsou budoucností, do které automobilový průmysl míří mílovými kroky. Například v Pekingu byla spuštěna revoluční služba zcela autonomních taxíků.

V Německu by mělo být možné využívat schopnosti autopilotů již skoro naplno. Přijatá legislativa měla v letošním roce umožnit provozování autonomních vozů v běžné dopravě. K tomu stačí jen vizuální kontrola řidiče a jeho schopnost kdykoliv převzít řízení do svých rukou, bude-li to situace vyžadovat.

Tesla autopilot crash
V Německu lze využít funkci autopilot pod neustálým dohledem řidiče.

Skutečně autonomní vozidlo díky Tesla Autopilot

Automobily Tesla majitele společnosti SpaceX a vizionáře Elona Muska ukazují, jak mohou zcela autonomní vozidla vypadat. Díky pokročilé hardwarové výbavě jsou vozy Tesla prakticky připraveny na zcela autonomní jízdu. Automobil je díky osmi kamerám schopen monitorovat své okolí v plném rozsahu 360 stupňů a to až do vzdálenosti 250 metrů. Dalšími přednostmi Tesla Autopilot jsou:

  • Výkonný systém počítače Hardware 3, díky kterému automobil vidí do všech směrů současně, a to i ve vlnových délkách pro člověka neviditelných.
  • Tesla Vision založená na hluboké neuronové síti, která s vysokou spolehlivostí sleduje prostředí okolo vozu.
  • Schopnost automaticky řídit, zrychlovat a brzdit v rámci jízdního pruhu.
  • Funkce Smart Summon, která je schopna si poradit i s náročnějším prostředím a pomůže vám najít vhodné parkovací místo.

Vozy Tesla jsou vybaveny hardwarem, který v budoucnosti zajistí plnou autonomii vozidla bez jakéhokoliv zásahu člověka sedícího za volantem. V současné chvíli některé funkce vyžadují potvrzení člověkem.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Autopilot v autě

Ačkoliv autopilot v autě je vlastně už realitou, existují incidenty, při kterých tento systém selhal. Například i nejmodernější systém Autopilot vozů Tesla není bezchybný – za minulý rok bylo registrováno 273 incidentů s vozy, které systémem Autopilot disponovaly. I proto je v případě vlastnictví (nejen) těchto vozů důležité mít správně nastavené povinné ručení a havarijní pojištění.

Nejčastěji kladené otázky – FAQ

Obecně se autopilotem rozumí funkce, během které je řízení vozidla (či jiného prostředku) naprosto nezávislé na zásahu člověka. Chcete-li se dozvědět více o vozidlech s touto funkcí, přečtěte si článek Autonomní vozy, jejich výhody a nevýhody.
Autonomní vozidla existují, ale nejsou v každé zemi schváleny legislativou. Například v Číně byla spuštěna služba robotických taxíků. Více se o nich můžete dozvědět v článku V Pekingu jezdí robotické taxíky.
Ano, mají. Elektromobily značky Tesla se svou funkcí Autopilot patří k nejmodernějším autonomním systémům. Pokud se o značce Tesla chcete dozvědět více, přečtěte si článek o Gigafactory.