(Ne)povinné letní pneumatiky. Proč přezouvat ze zimních na letní?

31.03.2016

Dojet zimní pneumatiky v letních měsících a ušetřit tak za sadu letních pneumatik, zdá se být na první pohled výhodné. Česká legislativa tomu v podstatě taky nebrání. Ale je používání zimních pneumatik v teplých podmínkách bezpečné?

Už když se podíváme na složení směsi, je jasné, že zimní pneumatiky nemohou být v létě stoprocentně spolehlivé. Směs pro zimní pneumatiky je složena tak, aby se její optimální vlastnosti projevily od -15 °C do 7 °C. A jakmile se zimní směs zahřeje nad teploty, pro které je určena, mění se výrazně její vlastnosti.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Co se stane, když dojíždíte zimní pneumatiky v létě

  • prodlouží se brzdná dráha
  • horší přilnavost v zatáčkách na mokré vozovce
  • zhoršená stabilita při vyšší rychlosti
  • zvýšená spotřeba paliva

Kdy přezout na letní pneumatiky

Zákonná povinnost mít na autě zimní pneumatiky v případě, že se na silnicích objevuje souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy, končí 31. března. Kdy je správná chvíle přezout na letní pneumatiky? Datum prý není důležitý, odborníci doporučují přezout ze zimních na letní, když se teplota dlouhodobě pohybuje nad hranicí 7 °C.

Špatné obutí = problémy s pojišťovnou

Podle pojišťoven může špatné obutí ovlivnit nejen vznik škody, ale i rozsah jejích následků. Pokud příčinnou dopravní nehody budou špatné pneumatiky, může dojít ke krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny. Pojišťovna sice z povinného ručení viníka zaplatí škodu poškozenému, ale potom po něm může její část požadovat zpět.