Úpravy vozů, které je rozhodně nezrychlí

21.02.2018

Existují nadšenci, kteří neustále něco kutí na svém automobilu, jsou to obvykle velcí milovníci tuningu. Při překladu slova tuning získáme vyladění a přizpůsobeni. Některé ladění vozu, však úplně nepůsobí na jeho zrychlení a jde hlavně o stránku estetickou. Estetika, je taky otázkou, protože některé výtvory jsou spíše děsivé. Opakem dobrého tuningu, je takzvaný tuzing, tímto slovem se obyčejně označují úpravy, které nejsou nikterak funkční, na někoho působí kýčovitě a mnohdy nad nimi zůstává rozum stát. Tuzingovým autům se také říká “tuzéři”, což je ve světě aut hanlivým označením.

Úpravy vozů, které je rozhodně nezrychlí

Nálepky

Drobností, která se dá pořídit za pár korun a vůz rozhodně nijak nezrychluje, jsou nálepky. Speed, turbo či M3, AMG, tyto všechna označení se na určitých vozech skutečně vyskytují. Ovšem musí to být vůz, který má turbo nebo sportovní úpravu, nejde jen o nálepku, jde o motor, podvozek a další komponenty, které tvoří toto vytoužené označení.
Jsou také nálepky vypadající jako díry po kulkách, opět je na zvážení zda je opravdu cool jezdit v rozstříleném autě.

LED podsvícení

Díky LED páskům je dnes možné podsvítit u automobilů všelijaká místa. Je jasné, že ani spektrum všemožných barev nepřidá na rychlosti vozu. Podsvěcováni je spíše kosmetickou a estetickou úpravou. Nejoblíbenější místa, kam se LED pásky umisťují, jsou na podvozky aut, zpětná zrcátka nebo modré ledky do obrysových světel, v interiéru vozu pak prosvícení vytuněných pedálů na nebo palubní desky.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Přítlačné křídlo

Říká se jim také spoilery, správně má sloužit k lepší aerodynamice auta, zvyšuje přítlak k vozovce, což znamená, že se vůz ve vyšších rychlostech lépe ovládá. Na provedeném měření závodních formulí se dokonce ukázalo, že formule s přítlačným křídlem zajede kolo až o 3 vteřiny rychleji než formule bez něj. Kvalitní křídla konstruují odborníci a vyvíjí se ve větrném tunelu, k vozům se připevňují speciálním postupem, tak aby co nejlépe sloužily.
Oproti tomu křídla pro parádu jsou mnohdy na auta umisťovány zcela nelogicky, respektive na vozy, které ani nejezdí do zatáček, tak rychle, aby mohly využít přítlaku natož ještě zrychlovat. Další věcí je připojení křídla k vozu, které je prováděno neodborně a zvyšuje se riziko, že se křídlo urve, nebo odlepí v tu nejméně vhodnou dobu a způsobí autonehodu. Křídla zvyšují hmotnost vozu a naopak mohou klást odpor při jízdě a auto ještě zpomalovat.

Výfuk

Čím větší roura výfuku, tím líp, říkají si někteří nadšenci. Stejná úměra bohužel platí i o dunění a rachotu, který má výfuk vydávat. Nutno podotknout, že z parádního zvuku, nebudou nadšení na STK. Trh nabízí také koncovky výfuku, které sice nemění charakteristiky výfukového systému, ale jsou-li vybírány střídmě, působí na vozech celkem hezky.

Plasty

Plastových doplňků na automobily je celá škála. O jejich praktickém využití se dá celkem pochybovat. Jsou to třeba průduchy ventilace na střeše, které má u vozidla jedoucího po městě evokovat, že si čas od času odskočí na rallye. Podobné výdechy, jsou často naprosto nedokonalou maketou a nejsou v nich ani díry, kudy by vzduch mohl proudit. Z plastu se vyhotovují také obrovské přední nárazníky, nebo nástavce prahů, které kromě netradičního zjevu vůz opět zpomalují. Body kit, který podobným způsobem mění design automobilu, se ovšem nevyrábí z plastu, ale z polyuretanu, uhlíkových vláken nebo laminátu. Tyto materiály jsou skutečně velmi pevné a odolné, ale také drahé. Při použití na předním nárazníku zvyšují přítlak na přední nápravu a tím se vůz lépe ovládá ve vysokých rychlostech, chladí lépe motor a brzdy.

Další autodoplňky

Chlupatým potahům na volant už odzvonilo. Hitem jsou ovšem kovové pedály, pochromované kroužky budíků na palubní desce, speciální řadicí páky nebo závodní pětibodové pásy.

Chiptuning

Zatímco v předchozích odstavcích jsme si představili viditelné doplňky, nyní se podíváme do útrob auta. Chipování je metoda, při které se opravdu dá o něco zvýšit výkon motoru. Nějaký ten koník pod kapotou navíc se může hodit, avšak pozor takovým počínáním řidiči obchází zákon a navíc mohou své auto nenávratně poškodit.
Tuning nebo i tuzing je jistě velkou vášní majitelů vozů. Většina těchto úprav, je ale legislativou nepovolená a takové auta nemají na silnicích co dělat, jejich řidičům hrozí tučné pokuty a vymlouvání není možné. Povolené je přidávat na auta jen ty díly, které mají na konkrétní typ homologaci.