Štítky a kódy na autě. Co který vlastně prozrazuje?

19.09.2017

Kupujete ojetý vůz a máte obavy, aby údaje uváděné prodejcem byly pravdivé? Vaše obavy jsou oprávněné. Dle průzkumů společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním historie ojetých vozů, má až třetina dovážených ojetin jinou zemi původu, než je uváděno prodejcem a mezi nejčastěji kupovanými modely aut jich má stále až 40% stočené kilometry. Pokud na kupovaném voze budete pečlivě sledovat štítky a kódy na nich uvedené, můžete se vyhnout podvodu.

Štítky a kódy na autě. Co který vlastně prozrazuje?

Rodné číslo vozidla VIN kód

VIN – Vehicle Identification Number je standardizovaným 17 místným číslem, které má svou logickou strukturu:

  • První tři písmena / čísla odhalují kód výrobce, tzv. World Manufacturer Identifier (WMI), příkladem uvádíme několik automobilek:
    Značka vozu Audi Citroën Ford Škoda Volvo
    WMI WAU VF7 WF0 TMB YV1
  • Na čtvrté až deváté pozici se nachází popisný kód vozu, tzv. Vehicle Description Section (VDS), který si každý výrobce stanovuje sám a specifikuje tak konkrétní model své značky.
  • Desátá až sedmnáctá pozice patří pořadovému výrobnímu číslu konkrétního vozidla – Vehicle Identifier Section (VIS). Mnoho lidí se domnívá, že VIN kód obsahuje rok výroby daného vozu, ale není to pravda. V rámci VIS naleznete pouze modelový rok dané řady označený písmenem – v roce 1980 se začínalo písmenem A, v roce 2000 se modelový rok označoval písmenem Y a následně se pokračovalo číselnou řadou. Od roku 2010 se opět začalo písmenem A.

Zatímco struktura VIN kódu je přesně standardizovaná, jeho umístění dáno není. U moderních aut však stále častěji bývá uveden pod předním sklem. VIN musí být uveden také v technickém průkazu a jeden z prvních úkonů při koupi ojetiny by měla být kontrola souladu VIN uvedeného v techničáku a VIN vyraženého na vozidle a dále také kódu uvedeného na informačních štítcích automobilu.
Prostřednictvím VIN kódu je také možné prověřit historii vozidla, jeho původ, počet najetých kilometrů a případné záznamy o poškození či zda mohl být vůz odcizen. Tato služba funguje online a je zpoplatněna v řádech stokorun dle rozsahu požadovaných informací.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jaké další kódy na vozidle najdeme?

Dalšími důležitými kódy na vozidle jsou kód skel a kód barvy:

  1. Kód skel: každé okno musí být označeno kódem, který mimo výrobce uvádí i rok výroby. Všechna skla mají stejný kód, pokud by se odlišovaly, znamená to, že sklo bylo v minulosti měněno.
  2. Kód barvy: další důležitý ukazatel věrohodnosti kupovaného vozu. Kód barvy bývá nejčastěji uváděn na zákaznickém a typovém štítku (viz níže), mimo to i přímo na karosérii vozu. V případě havárie auta lakýrník dle kódu pozná, jaká je originální barva vozidla. Pokud kód barvy neodpovídá té skutečné, může to znamenat, že vozidlo bylo v minulosti odcizeno a přelakováno.

Důležité štítky

Mimo kódů jsou automobily označeny i několika štítky:

Štítek Význam Obsažené info Umístění
Motorový Identifikace parametrů motoru. Obsah není normován, standardně obsahuje typ motoru a jeho výrobní číslo. Ražba přímo na motoru, případně na ocelovém štítku umístěném na motoru.
Typový Identifikace parametrů vozidla, nezbytný pro technickou kontrolu. Povinně zde musí být uveden VIN kód, dále zde nalezneme výrobce vozidla a hmotnosti uvedené v technickém průkazu. V motorovém prostoru, případně na pravých předních dveřích, nebo v zavazadlovém prostoru. Pokud štítek chybí, musí si ho majitel nechat vyrobit a umístit v autě na viditelné místo, aby prošel technickou.
Zákaznický Identifikace parametrů vozidla důležitých pro zákazníka. Štítek není povinný, pokud se však ve voze vyskytuje, obsahuje VIN, kód barvy, typ motoru a převodovky, apod. Většinou štítek nalezneme nalepený v zavazadlovém prostoru.