Pojištění pokut

11.01.2017

Možná už se i vám stalo, že jste automaticky zvedli telefon za jízdy, zapomněli se připoutat nebo jste šlápli na plyn více, než je v daném úseku povoleno. V takovém případě každému řidiči hrozí pokuta. Slyšeli jste již o tzv. pojištění pokut?

Pojištění pokut

Na co se pojištění pokut vztahuje

Telefonování za volantem, jízda bez pásu, překročení rychlosti, jízda na červenou… Služba, která je známa jako pojištění pokut, nemá za účel jakkoliv obcházet zákony, jedná se o obhajobu řidičů v situacích, kdy se jejich chování za volantem neschoduje plně s pravidly silničního provozu a jeho hlavní myšlenkou je hlavně chránit řidiče před vysokými pokutami nebo odebráním řidičského průkazu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak to funguje v praxi?

Představte si například situaci, kdy zastavíte na pár minut, abyste jen vyhodili tříděný odpad do příslušných nádob a při návratu do vozu se zapomenete připoutat. Protože se jedná o méně závažný přestupek, finanční pokuta je do 2 000 Kč v případě, že ji hradíte na místě nebo v rozmezí 1 500 Kč – 2 500 Kč ve správním řízení. Stát vás bude navíc ale i 3 body. Pojištění pokut je sice placená služba a roční poplatek za její zřízení je vyšší, než bloková pokuta, může vám však ušetřit zmiňované body.

Jak funguje pojištění pokut

V momentě, kdy využíváte službu obhajoby řidičů, vlastně neřešíte žádný přestupek na místě. Sdělíte, že chcete přestupek řešit ve správním řízení a počkáte, až vám domu přijde výzva ke správnímu řízení. Výzvu okamžitě přeposíláte a další postup se již postará vámi sjednaná služba.

Kolik stojí pojištění pokut?

Za službu zaplatíte 3 799 Kč ročně za jednoho řidiče (jedno rodné číslo). Je to částka, která je stanovena jako pokuta nejméně závažný přestupek ve správním řízení. Dá se tedy říct, že služba se vyplatí i při jednom přestupku za rok. Je ovšem důležité si i promyslet, zda nebyl daný přestupek takový, že výše pokuty na místě by byla tak nízká, že se vám více vyplatí zaplatit okamžitě a nečekat na papírování spojené se správním řízením.

Jak na pojištění pokut?

Pojištění lze sjednat online a jeho platnost začíná okamžikem připsání platby na účet poskytovatele. Stane – li se vám však, že nějaký přestupek se uskuteční ještě před počátkem platnosti, neváhejte poskytovatele také kontaktovat a dohodnout se na individuálním řešení.