Nejlepší a nejbezpečnější den pro cestování

30.04.2018

Vyhnout se kolonám je zbožným přáním mnoha motoristů, aby se jim splnilo, využívají nejrůznější zdroje aktuálních informací o dopravní situaci v jejich městě nebo na trase, kam vyráží. Existuje, ale nějaký den v týdnu, kdy je čekání nejkratší? Prozkoumali jsme pro vás několik zdrojů a pokusíme se najít odpověď.

Nejlepší a nejbezpečnější den pro cestování

Kolik času trávíme v kolonách?

Společnost Inrix sbírala data ve 38 státech a zaměřila se na 1300 velkých měst, jejich cílem bylo zhodnotit, kolik času průměrně řidiči tráví v kolonách. Praha skončila na 323. místě a řidiči za celý rok v kolonách strávili zhruba 28 hodin, druhé místo za ČR obsadily České Budějovice a za ním Brno v obou městech se čas strávený postáváním v koloně blíží k 18 hodinám.

První průzkum ukázal, že průměrně pražští řidiči stráví jeden den v dopravní zácpě. Výrobce navigací TomTom, se přidal do měření a uvádí ještě vyšší číslo, vypozorovali, že průměrně stojí v koloně každý den řidič v Praze 30 minut v součtu za rok je to tedy 72 hodin.

Sledovali i kdy je provoz nejhustší a kdy hrozí kolon nejméně:

den část dne stav
pondělí ráno neprůjezdnost silnic 62 %
pátek odpoledne o 50 % delší čas než mimo špičku
pondělí odpoledne plynulý provoz
pátek ráno nejplynulejší provoz

Komerční zdroje naznačují, že co se týče hustoty provozu a době strávené v kolonách, je pro řidiče nejlepší dobou na cestu pátek ráno nebo pondělí odpoledne. Stát v koloně představuje nepříjemnost, ztrátu času, ale jsme relativně v bezpečí. Který den se jeví jako nejbezpečnější nám napoví statistiky Policie ČR, proto se při hledání nejvhodnějšího dne pro cestování podíváme i na ně.

Nehodovost podle dnů v týdnu v roce 2017

den počet dopravních nehod počet usmrcených
pondělí 15 935 61
úterý 15 460 58
středa 15 961 61
čtvrtek 16 108 80
pátek 17 453 91
sobota 11 837 88
neděle 11 067 63

Tabulka nehodovosti nám tedy říká, že by nejbezpečnějším dnem měla být neděle, v tento den se událo v loňském roce nejméně dopravních nehod 11 067. Naopak nejhoršího čísla dosáhl pátek, tento den se událo 17 453 nehod. Z celkového shrnutí roku 2017 se stalo nejvíce nehod v pátek 1. září (447), ale 31.12. bylo číslo z celého roku nejnižší (116).

Proč je to tak?

No ono to bude celkem logické, nejhorší den je pátek, řidiči jsou unaveni po pracovním týdnu a někteří vyráží za odpočinkem někam mimo své bydliště, jiní spěchají domů, ať už mohou relaxovat a nejspíš únava a vidina klidu je nutí jet rychle, být nepozorný a unikat myšlenkami jinam než k řízení automobilu. Opakem jsou klidné neděle, kdy je nehod nejméně, stává se sice, že se před městy tvoří kolony, protože se hodně motoristů vrací ze svých víkendových akcí, ale snad protože jsou všichni odpočatí, jede se tak nějak opatrněji a nehod je méně.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Co z toho plyne

Tímto článkem vás nechceme přesvědčit o tom, abyste své auto v pátky a pondělky raději nechávali doma, ale apelujeme na vaši zvýšenou obezřetnost, protože teď už víte, že jsou to dny rizikové. Kdo, touží rizika ještě více eliminovat, ať se podívá na mapu intenzity silniční dopravy, kterou uveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Intentiza dopravy v ČR

Nejtučnější čáry nám ukazují, na jakých trasách se potkává nejvíce aut osobních i nákladních a kde, je hodně aut je i hodně nehod, takže kdo hledá potencionální bezpečí vydá se po komunikacích s nejnižší intenzitou dopravy a učiní tak v sobotu nebo neděli.