Tipy, jak přežít kolony na silnicích

03.01.2019

Až sedm hodin v autě byli nuceni strávit lidé při nedávném kolapsu dálnice D1 kvůli náledí u Humpolce na Vysočině. Podobný obrázek pak vídáme každoročně první prázdninový týden, kdy se tisíce Čechů vydávají po evropských silnicích na dovolenou k moři. Nadávky nepomůžou, na dlouhé čekání se ale lze alespoň trochu dopředu připravit.

Tipy, jak přežít kolony na silnicích

Jídlo a pití je základ

Chystáte-li se na dlouhou cestu, připravte si dostatek jídla a pití. Nevhodné jsou sladkosti nebo brambůrky, tedy pochutiny, které dodají energii pouze krátkodobě a tělo ji nedokáže využít. Naopak příhodné jsou krekry nebo bagety s lehkou přílohou. Myslete na to, že když pojedete v létě, ne všechna jídla vydrží vedra, která panují v autě. Dobrým tipem jsou oříšky, z ovoce potom jablka a banány.

Důležitější než jídlo jsou tekutiny. Vždy mějte s sebou alespoň litr a půl obyčejné vody nebo minerálky na osobu, v létě klidně i dva litry. Pokud to jde, vyhněte se přeslazeným limonádám, zteplalé se moc pít nedají.

Vyjeďte odpočinutí

Před samotnou cestou si dopřejte odpočinek a poté dodržujte pravidelné přestávky, během kterých si odskočte na toaletu, doplňte tekutiny a v klidu se najezte. Neřiďte déle než čtyři hodiny v kuse. Načerpanou energii využijete hned v první koloně. Někteří řidiči volí kávu či jiné kofeinové nápoje, které pouze oddálí a zintenzivní únavu. Pokud se bez kávy přesto neobejdete, doplňte ji alespoň vždy sklenicí vody.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Mějte přehled

Před cestou i během ní věnujte pozornost dopravním informacím v rádiu, zkontrolujte webové stránky portálů mapující provoz na silnicích, popřípadě si nainstalujte některou z navigací, která rovněž disponuje sledováním stavu silnic a dálnic. Vhodná je např. Waze nebo Google Maps.

Myslete dopředu

Svůj vůz na cestu připravte a zkontrolujte základní věci jako je chladící systém a tlak v pneumatikách. Důležité je také mít dostatečnou zásobu paliva. Máte-li málo benzinu nebo nafty, natankujte hned při nejbližší příležitosti. Budete-li čekat na svoji oblíbenou benzinku, lehce se stane, že zůstanete stát v koloně ještě před ní a neustálým popojížděním vám palivo dojde.

Zhasněte motor

Pokud už se do kolony dostanete a vidíte, že se nějakou dobu nehnete z místa, vypněte motor. Nechat ho běžet na volno je pro něj škodlivé a zbytečně spalujete palivo. V extrémních vedrech není ani vhodné nechat puštěnou klimatizaci, která potřebuje nápor vzduchu pro svůj chladič, jinak se celý systém zatěžuje. Z nabíječky vytáhněte i různá elektrická zařízení, která používáte, když máte dlouhou chvíli. Posloucháte-li rádio, občas vůz nastartujte, abyste dobili baterii.

Nestresujte se

Lehko se to říká, ale pokuste se s dlouhým čekáním ve frontě vyrovnat a otočit ho ve svůj prospěch. Nebuďte hrubí na své spolucestující, naopak se snažte udržet pozitivní atmosféru. Zahrajte si slovní fotbal, hádejte osobnost nebo filmovou postavu, zkuste si vzpomenout na staré vtipy. Přes sociální sítě informujte své přátele o koloně, jedete-li na dovolenou, plánujte si následující den. Hlavně před dětmi zachovejte chladnou hlavu a snažte se je zabavit co nejvíce.

Mohlo by se hodit

Vedle jídla a pití si s sebou nezapomeňte přibalit nabíječku na telefon nebo powerbanku, papírové automapy, clony na boční okénka, v zimě pak určitě menší lopatu, spacák nebo teplou deku, případně náhradní oblečení. Hodit se může i baterka, vlhčené ubrousky, dezinfekce a kapesní nůž.