eCall – zařízení zachraňující lidské životy

03.05.2018

Vozidla nově uváděná na trh umí sama přivolat pomoc a zachránit tak život řidiči i celé posádce. Od 1. 4. 2018 mají totiž výrobci aut povinnost do všech nových modelů instalovat systém automatického tísňového volání – tzv. eCall. Toto nařízení platí po celé Evropské unii a týká se osobních a nákladních automobilů do 3,5 tuny (vozidel kategorie M1 a N1). Cílem je záchrana lidských životů, které vyhasínají při vážných dopravních nehodách.

eCall – zařízení zachraňující lidské životy

Systém tísňového volání

eCall je systém, který dokáže v případě nehody okamžitě vyslat tísňové volání, upozornit záchranné složky na dopravní nehodu a předat jim podstatné informace včetně přesné polohy vozidla. S tlačítkem pro přivolání pomoci jste se mohli ve vozidlech setkat již dříve. Nejednalo se však přímo o eCall, ale pouze o podobný systém. Na rozdíl od dosavadních obdobných systémů tísňového volání je systém eCall napojený přímo na tísňovou linku 112 a je sjednocený pro celou Evropskou unii.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak eCall funguje?

Ve vozidlech vybavených systémem eCall je zabudovaná palubní jednotka s integrovanou SIM kartou, která se v případě aktivace propojí s operátory tísňové linky 112. eCall lze aktivovat dvěma způsoby. Tím prvním je manuální aktivace, kdy řidič nebo jiný člen posádky stiskne SOS tlačítko. Takto je možné upozornit například na dopravní nehodu, kolem níž právě projíždíte. Druhým – a zcela zásadním – způsobem aktivace systému eCall je jeho automatické spuštění v důsledku nárazu. Náraz mohou identifikovat například nárazové senzory nebo aktivace airbagů. Vozidlo tímto způsobem dokáže zavolat na tísňovou linku 112 i v situaci, kdy nikdo z členů posádky není při vědomí.
Ve stejném okamžiku vysílá palubní jednotka operátorovi tísňové linky datovou zprávu s následujícími údaji:

  • čas nehody,
  • přesná poloha včetně směru jízdy,
  • identifikace vozidla,
  • počet pasažérů ve vozidle (resp. počet zapnutých bezpečnostních pásů),
  • způsob aktivace (manuální nebo automatická).

Operátor tísňové linky nemusí ztrácet čas zjišťováním těchto informací přímo od řidiče a v případě, že posádka nereaguje, může na základě těchto údajů okamžitě vyslat na místo záchranáře.

Proč se eCall zavádí?

Systém eCall má zabránit hlavně „zbytečným“ úmrtím v důsledku dopravních nehod, ke kterým dochází na odlehlejších silnicích v nočních hodinách. Pokud jsou všichni členové posádky vážně zranění a neschopni přivolat si pomoc a zároveň poblíž není žádný svědek, je eCall jediným způsobem, jak se mohou záchranné složky o nehodě dozvědět. V ostatních případech může eCall přinést zjednodušení procesu volání na tísňovou linku a rychlejší a efektivnější reakci záchranných složek.
Dalšími výhodami a očekávanými přínosy systému eCall jsou:

  • okamžité předání přesných informací (i v případě, že je posádka v šoku nebo nereaguje),
  • sdělení přesné polohy (místo nehody je určeno přesně na souřadnice s přesností cca 1 metru),
  • zkrácení reakčního času tísňových služeb,
  • zrychlení příjezdu záchranných složek na místo nehody (v městech až o 40 %, mimo města až o 50 %),
  • snížení počtu obětí dopravních nehod (ročně až o 10 % v rámci EU),
  • fungování napříč celou Evropskou unií (dále také ve Švýcarsku, Norsku, na Islandu).

Budeme sledováni?

Protože eCall potřebuje ke svému fungování SIM kartu, někteří lidé se obávají, že bude veškerý jejich pohyb sledován. Systém by však nemělo být možné tímto způsobem zneužít. SIM karta bude totiž po celou dobu „uspaná“ a aktivuje se až s aktivací systému (ať už manuální, nebo automatickou). Obavy z možného zneužití tedy nejsou namístě.