Když zimní pneumatiky nestačí – sněhové řetězy a jejich druhy

10.11.2017

Výměnu letních pneumatik za zimní už má většina řidičů za sebou. Součástí zimní výbavy vozidla jsou také sněhové řetězy. Ty se vám budou hodit v extrémních zimních podmínkách, se kterými si neporadí ani ty nejkvalitnější zimní pneumatiky. Vedle toho, že sněhové řetězy mohou být jedinou možností, jak překonat zasněžený úsek horské silnice, může být jejich použití přikázáno dopravní značkou (příkazová značka C 5a, resp. C 5b). Na trhu existuje několik typů sněhových řetězů.

Když zimní pneumatiky nestačí – sněhové řetězy a jejich druhy

Kov, textil i chemie

Už dávno neplatí, že jedinou variantou jsou kovové sněhové řetězy. Výrobci přicházejí s novými, modernějšími variantami, které mají řidičům použití sněhových řetězů usnadnit. Dnes se můžeme běžně setkat se sněhovými řetězy:

  • kovovými (ocelovými),
  • textilními,
  • tekutými (chemickými).

Ocelové sněhové řetězy jsou osvědčenou klasikou, kterou nepřekonají ani moderní vychytávky. Stále jsou nejpoužívanějším a nejúčinnějším typem sněhových řetězů, a to hlavně díky jejich spolehlivé trakci a dlouhé životnosti. Jejich nevýhodou je větší hlučnost a zdlouhavé nasazování, které se však výrobci snaží neustále zjednodušovat. Existují i řetězy s automatickým dopínáním, při jejichž nasazení a odstranění nemusí vůbec dojít ke kontaktu s pneumatikou. Na již suché nebo mokré vozovce bez sněhové pokrývky může být jízda s ocelovými řetězy nepohodlná.

Textilní sněhové řetězy jsou naopak velmi pohodlné na manipulaci. Jejich nasazení je ve srovnání s klasickými ocelovými řetězy mnohem jednodušší. Dalšími výhodami textilních řetězů jsou jejich nízká hlučnost a snadná skladovatelnost. Textilní řetězy jsou vhodnou alternativou ocelových řetězů pro vozidla s malým prostorem mezi kolem a podběhem nebo pro vozidla, u nichž výrobce zakazuje použití kovových sněhových řetězů. Nevýhodou je jejich kratší životnost.

Tekuté sněhové řetězy se na pneumatiky nanášejí pomocí spreje. Tekutá hmota po kontaktu s vodou ztvrdne a krátkodobě poslouží jako sněhové řetězy. Postupně se však jízdou z pneumatiky ojede. Textilní řetězy jsou tedy pouze rychlým, nouzovým řešením. Ani v očích odborníků není tato varianta příliš vhodným typem sněhových řetězů.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Dělení ocelových řetězů

Ocelové řetězy se mezi sebou liší typem sítě. Podle tvaru stopy, kterou za sebou zanechávají, je lze rozdělit na:

  • žebříčkové řetězy,
  • řetězy s H nebo X stopou,
  • šikmostopé řetězy.

Žebříčkové řetězy jsou nejzákladnější a nejlevnější variantou, šikmostopé řetězy naopak nabízí perfektní a propracované provedení s nejlepší trakcí.

Vyprošťovací řetězy

Zvláštním typem sněhových řetězů jsou vyprošťovací řetězy, jejichž úkolem je nouzové vyproštění zapadlého vozidla. Uplatnění najdou především u nákladních vozidel, autobusů a kamionů.

Rady na závěr

Použití sněhových řetězů a jízda s nimi má svá pravidla. Především je nutné mít řetězy vhodné velikosti, které odpovídají velikosti pneumatik a doporučení výrobce. Před jízdou do horských oblastí je vhodné si nasazení řetězů v klidu vyzkoušet. Ideálně by se řetězy měly nasadit na všechna kola, ale běžně se nasazují pouze na hnací nápravu. Při jízdě s nasazenými sněhovými řetězy byste neměli překročit rychlost 50 km/h. Jakmile se dostanete na čistou asfaltovou, dobře udržovanou vozovku, nezapomeňte řetězy z pneumatik sundat. Předejdete tak opotřebení řetězů i poškození vozovky.