Časté chyby majitelů dieselů, které mohou zničit motor

18.12.2017

Dieselový motor je konstrukčně náročný. Obsahuje spoustu součástek a každá z nich má různé fyzikální vlastnosti. V zimě, kdy je venkovní teplota a teplota rozehřátého motoru o několik desítek stupňů rozdílná, dostává celý systém pěkně zabrat. Řidiči stále opakují stejné chyby. Tím si nepřímo koledují o komplikace v podobě prasklé hlavy válce nebo poškození pístů a takové závady se těžko opravují, je-li to vůbec možné. Na co se vyplatí myslet?

Časté chyby majitelů dieselů, které mohou zničit motor

Pravidelná údržba

Ještě než se dostaneme k jízdě, je potřeba zajistit údržbu. Například použití nevhodného oleje v zimě způsobí v motoru pořádnou neplechu.
Takže na co si dát pozor:

  • Chladící kapalina: Začátkem mrazivých měsíců si ověřte stáří a kvalitu vaší chladící kapaliny. Této kapalině se jejím stářím mění vlastnosti. Takže zastaralá kapalina určená do minus 30 stupňů začne zamrzat už třeba v minus 10 stupních Celsia. A takové hodnoty nejsou v našich podmínkách nic nečekaného. Chladící kapalinu je vhodné vyměnit každé dva roky. Jak na tom kapalina je vám změří v autoservise nebo si její kvalitu může ověřit testovacím papírkem.
  • Olej: Kdo lije do motoru dobrý a kvalitní olej má vystaráno. V zimě se doporučuje používat takové oleje, které odolají teplotám aspoň minus 20 stupňů. Startovaní v mrazech způsobuje, že se postupně promazávají jednotlivé části motoru. A při použití nekvalitních olejů probíhá takový start v motoru na sucho.
  • Nafta: Na čerpacích stanicích se v průběhu roku mění třídy prodávaných naft. V zimních měsících si řidiči kupují naftu typu F. Pokud váš vůz někde od léta stál a vy s ním vyrazíte až v zimě, hrozí ucpání filtru motoru krystalky parafínu. Jestli předpověď počasí slibuje úder krutých mrazů, dolévá se do nafty aditivum, které zlepší vlastnosti nafty v nízkých teplotách.

Startování
U dieselových motorů je potřeba nažhavit a to pořádně. Při žhavení nezapínejte vyhřívání oken, radio ani topení. Šetřete akumulátor co nejvíce to jde. Uvádí se, že zatímco v létě trvá žhavení 2 sekundy, v zimě se může tato doba prodloužit i na 20 sekund. Mezi kontrolkami na palubní desce je také jedna, která označuje žhavení, po jejím zhasnutí otočte klíčem do druhé polohy. Vůz nenastartoval? Někde je problém. Jde třeba o špatný stav žhavicích svíček nebo vám ztuhla nafta. V takovém případě nemá smysl, žhavení opakovat.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jízda
Nejvhodnějším způsobem jak studený motor uvést do chodu je po startu nechat auto chvíli běžet na volnoběh a poté se pomalu rozjet. Dále zařadit vyšší rychlostní stupeň a udržovat otáčky v hodnotách od 2 000 do 2 500. Rozhodně je velká chyba a motor postupně zničí rychlý rozjezd a sešlápnutí pedálu plynu až na podlahu. Vnitřní části motoru a motor samotný je velice složitý mechanismus, který je složený z prvků různých materiálů. Tyto materiály mají odlišnou teplotu zahřátí. Některé z nich se teplem rozpínají. Při rychlém startu se stane, že se písty rychle zahřáté nevlezou do válce, ten je obklopen chladícím pláštěm, takže se zahřívá pomaleji.

Jízda na krátkou vzdálenost
Spolu ze studenými starty auta velmi zatěžuje pojíždění na krátkých vzdálenostech. Vůz se nestačí dostatečně zahřát a už zase chladne. Se studeným motorem se také zvyšuje spotřeba nafty a emise CO2. Dalším faktem je, že olej se do správné provozní teploty dostává až po 15 minutách jízdy. Řidiči, kteří používají vůz hlavně k menším převozům a k ježdění po městě, by nejspíš měli popřemýšlet o benzínovém motoru a to nejen v zimě.

Autům v zimě prospívá plynulá jízda, opatrné a šetrné startování. Pravidelný servis a doplňovaní kvalitních provozních kapalin je klíčem k udržení dieselového motoru v dobré kondici a bez zbytečných závad.