Nejčastější závady, kvůli kterým neuděláte technickou kontrolu

12.01.2018

Stanice technické kontroly ověřuje kondici vašeho vozu. Technici STK se kromě technického stavu vozu a měření emisí zaměřují i na další závady. Ty sice mohou řidičům připadat banální, protože jejich oprava je mnohdy velmi rychlá, avšak kvůli nim vás mohou z technické vyhodit. O jaké nejčastější závady se jedná? Jak jim předejít a vyhnout se reparátu?

Nejčastější závady, kvůli kterým neuděláte technickou kontrolu

U nových vozů je návštěva stanice technické kontroly podle vyhlášky vyžadována po 4 letech provozu a potom každé 2 roky. Kdy je čas vyrazit na kontrolu, vám napoví pohled na vaši poznávací značku, kde je vylepena známka v podobě červené nálepky s vyznačeným datem platnosti STK. Nebo prozkoumání velkého technického průkazu. Kdo nemá platnou STK, hrozí mu pokuta od policie ČR. Pokuta může dosáhnout až 10.000 korun, ve hře je také zákaz řízení. V případě, že se stane autonehoda, ve které nemusí být viníkem řidič s prošlou STK, hrozí mu neproplacení vzniklé škody od pojišťovny.

Co se na STK především kontroluje?

Na stanici technické kontroly sebou musí řidič dovést kromě auta v dobrém stavu malý technický průkaz, zelenou kartu, ale také velký technický průkaz. Pracovníky kontroly na vašem voze především zajímá:

  • Identifikace vozu podle jeho vin a shodnost s ostatními evidencemi.
  • Řízení, geometrie a další funkce.
  • Brzdný systém kontroluje se mimo jiné účinnost brzd.
  • Stav podvozku a jeho částí, které jsou připevněné. Sleduje stav koroze i na karoserii.
  • Motor a jeho výkon.
  • Výfukový systém.
  • Zda jsou ve voze všechny bezpečností pásy a jsou funkční, airbagy, povinná výbava. Do povinné výbavy patří správně vybavená lékárnička, hever, rezerva, klíč na kola, sada pojistek a náhradní žárovky.
  • Součástí STK je také měření emisí.

Chyby, se kterými vás pustí, ale je lepší je opravit:

  • nefungující zadní ostřikovač,
  • poškozená zástrčka pro tažné zařízení nebo zásuvka, pokud je patrné, že se nejedná o závadu na elektrickém propojení,
  • lehce poničení státní poznávací značka,
  • nefunkční zadní stěrač.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Závady, které je nutné opravit do 30 dnů a na STK se vrátit

V takovém případě sice majitel auta získá červenou nálepku, ale ta je platná pouze 30 dní.

  • Únik provozních kapalin – Technik STK kontroluje, jestli z motoru nebo jiných částí neuniká provozní kapalina. Jaká míra propustnosti je povolená zákonem přesně neurčuje. Pokud si je řidič vědom, že po odjezdu z parkovacího místa na zemi zůstává mastný flek, měl by se STK vyhnout a navštívit raději automechanika.
  • Pneumatiky – V každém technickém průkazu je uvedeno, jaké pneumatiky má mít konkrétní vůz. Proto není radno obouvat auto to nepovolených pneumatik. Zda jsou vaše pneumatiky ty správné, zjistíte jednoduše pomocí kombinace písmen a čísel, které jsou na pneumatice uvedeny. Kromě správnosti zvolených pneumatik se také kontroluje výška dezénu pneumatik, tedy to zda nejsou příliš ojeté. Pracovníky STK bude také zajímat míra opotřebení pneumatik z jejich stran. Znatelné ohoblování vnitřní nebo vnější strany, ukazuje na nesprávně seřízenou geometrii.
  • Nesvítící světla – Když má řidič štěstí, podaří se mu projít kontrolou i s nesvítící žárovkou, která se považuje za závadu lehčího charakteru. Nesvítící levé přední světlo je, ale problém velký a můžete být za něj vyhozeni.
  • Filtr pevných částic – problém dieselových motorů. Vůz, který postrádá tento filtr, se pozná už pohledem zkušeného technika na výfukový systém. A připojení na diagnostiku je jasným důkazem. Kdo na dieselu nemá tento filtr, zcela jistě neprojde měřením emisí. A když už jsme u výfuku, na kontrole taky neohromíte nehomologovanou úpravou výfuku. Pracovníci kontroly používají všechny smysly, takže i příliš hlasitý výfuk je problém.
  • Dodatečné ztmavování skel vozu – Zákon přesně stanovuje, jaká musí být světelná propustnost předních bočních skel a čela vozu. Takže investice do fólii na ztmavení skel přijde v tento moment vniveč. Kdo chce vysněnou červenou nálepku, bude muset příliš tmavé folie nejspíš strhat.

Vyhození z STK je určitě nepříjemný zážitek a navíc přináší majitelům vozu více práce a povinností, aby dal vůz do požadovaného stavu. Přitom některé závady, které jsou výše uvedené si jednoduše každý řidič ověří a mnohdy i opraví sám. To jestli nám svítí všechna světla kontrolujeme vizuálně, a když nesvítí, vyměníme rozbitou žárovku. Je jasné, že v některých autech je to úkol nelehký, naštěstí existuje návod k obsluze. Rozměry pneumatik si také můžeme ověřit, třeba už při přezouvání auta. Když obejdete svoje auto dokola a trochu se ohnete, uvidíte také, jak moc je vůz a jeho sloupky prolezlé korozí. Nebezpečné je auto, ze kterého kdekoliv trčí ostré hrany. S rozkvetlým autem se na STK taky raději chlubit nechoďte. S výmluvou typu já jsem nevěděl, že mi nefungují pásy, nejspíš také nepochodíte.

Zkrátka řidič by měl vzít rozum do hrsti a jet na STK jen s takovým autem, o kterém je sám přesvědčený, že je bez větších závad. Vyhne se tím nepříjemných situacím a dalším nákladům za opakování kontroly. Dnes už snad každý automechanik nabízí službu přípravy auta na STK, takže je potřeba zvážit, zda raději neinvestovat tímto směrem.