Jakou ledničku koupit do auta

29.04.2020

Dny se stále prodlužují a počasí láká k výletům v přírodě, které jsou v rámci současných opatření jediným možným únikem z reality. Při cestování a celodenních výletech, kdy popojíždíme z místa na místo vozem, musíme řešit i jídlo, respektive nápoje, které si zabalíme s sebou. Z hlediska hygieny a zdraví je bezpečnější uchovávat potraviny v chladu a co se týká nápojů, nikomu nepřipadá osvěžující pozřít po svižné procházce v příjemném počasí nápoj teploty čerstvě uvařeného čaje. Naštěstí můžeme využít chladícího boxu, nebo přímo ledničky do auta.
Jak vybrat lednici do vašeho vozu

Druhy chladniček do auta

1. Pasivní (termotaška) – do této kategorie patří jak taška klasická, která je vyložená izolační fólií, tak i plastová dvoustěnná nádoba. Do tašky nebo nádoby se vkládají předem namražené destičky, které mají po určitou dobu uchovat potraviny v chladu.
Výhody: nejsou závislé na zdroji energie, lze je využít jako přenosné zavazadlo a jsou ze všech chladících možností nejlevnější, nízká váha
Nevýhody: omezená doba chlazení, nedokáže potraviny rychle ochladit
Cena: 100 – 1000 Kč podle velikosti a materiálu
Mezi nejprodávanější chladící boxy patří Gio Style Bravo 32 l s cenou kolem 500 Kč. Italský výrobce uvádí, že spolu s dvěma chladícími vložkami dokáže udržet potraviny v chladu po dobu 15 hodin.

2. Absorpční – stejně jako pasivní chladnička nemusí potřebovat elektrickou energii. Absorpční chladničky do auta mohou být provozovány i na plyn nebo jiné kapalné chladící médium. Funguje na principu odnímání tepla z prostoru chladničky, takže je potřeba zajistit dostatečný prostor k odvětrávání.
Výhody: v případě využití plynu tichý provoz, nepotřebuje k napájení elektřinu
Nevýhody: nemají takovou účinnost jako kompresorové chladničky, vhodné spíše na dočasné uchování potravin, vhodné spíše pro obytné vozy, vyšší cena
Cena: od 6 000 Kč
Mezi nejprodávanější absorpční lednice na trhu patří chladnička českého výrobce Meva XC-42G, kterou lze připojit k elektrické síti 230 V, baterii 12 V nebo LPG lahvi plněné propanem, butanem nebo jejich směsí. Cena začíná na 6000 Kč.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

3. Kompresorová – chladničky, které mají stejně dobrou chladící schopnost jako ty, co máme doma. Dokáží snížit teplotu až na -18°C. K chlazení se neobejdou bez elektrické energie, ale i bez ní dovedou s pomocí baterie udržet potraviny v chladu až po dobu 20 hodin.
Výhody: nejlepší chladící schopnost
Nevýhody: nejvyšší cena, vysoká hmotnost a větší rozměry
Cena: od 10 000 Kč
Mezi nejprodávanější kompresorové chladničky do auta patří Compass Chladící box kompresor 50l s rozsahem chlazení +20°C až -20°C, hmotností 15,1 kg a cenou 10 000 Kč.

4. Termoelektrická – nejoblíbenější typ autochladniček se neobejde bez elektrické energie (12/24 V), eventuálně 230 V ze sítě. Tato chladnička narozdíl od všech předchozích dokáže jídlo i ohřát. Udrží teplotu o 30°C vyšší než je teplota okolního vzduchu a stejně tak i o 30° nižší. Prakticky se tak rozpětí teploty uvnitř chladničky pohybuje od 5°C do 65°C v letních měsících.
Výhody: přijatelná cena, dokáže chladit i ohřívat, nízká váha a kompaktní rozměry
Nevýhody: vyšší spotřeba elektrické energie, dlouhá doba ohřevu/chlazení (až 6 hodin), dokáže prostor zchladit nebo ohřát maximálně o 30°C míň, respektive víc, než je teplota okolního vzduchu
Cena: od 1 000 Kč
Nejprodávanější modelem této kategorie je chladnička G21 C&W 45 l za 3 600 Kč. Váží 9 kg a dokáže ochladit vnitřní prostor o 20°C oproti okolní teplotě. Maximální zahřátí je do teploty 50°C.