Podélné parkování - jak na to?

30.11.2017

Podélné parkování je noční můrou každého nezkušeného řidiče, obzvlášť za silného provozu. Obecně se tvrdí, že ženy jsou v parkování horší než muži, ale podle výzkumů to pravděpodobně bude jen obecné tvrzení mužů, kteří potřebují mít v něčem navrch. Problémem žen je to, že žijí v předsudku, který si dokonale vsugerují, uvěří mu a bojí se ho pokořit. Praxe dělá mistra a to je pravidlo, které není genderově rozlišeno.

Největším problémem parkování je nervozita. Pokud se za vámi tvoří kolona aut, zatímco se horečně snažíte vměstnat vašeho kombíka na poslední volné místo před vaším domem, auta začínají troubit, problikávat vás, řidiči nervózně gestikulují a vy propadáte panice, která na racionálním uvažování příliš nepřidá. Nakonec to vzdáte, a zaparkujete o 3 bloky dál. Je vám to povědomé? Většině z vás, kteří ještě stále sbíráte zkušenosti, pravděpodobně ano. Nenechte se vystresovat, řidiči za vámi počkat musí, tedy pokud se nejedná o vozidla bezpečnostních složek se zapnutým majákem.

Podélné parkování – jak na to?

Základní postup při podélném parkování

Cvičit, cvičit a cvičit – tak se z vás stane parkovací profesionál. Couvání se učí ve většině autoškol, ale podélné parkování mezi povinnosti k úspěšnému získání řidičského průkazu nepatří. Tak tedy, troška té teorie:

  1. Výchozí pozice
    Základem úspěchu je výchozí pozice. Se svým vozem si najeďte těsně vedle vozu, který při úspěšném pokusu bude stát před vámi. Snažte se při tom nepřijít o zrcátka, ty budete ještě potřebovat. Měli byste stát paralelně s vozem vedle vás. Nezapomeňte na směrovku, aby vozidla za vámi pochopila, co je vaším záměrem.
  2. Natočení vozu do správného úhlu
    Elementárním faktorem úspěšného výsledku je spojení couvání spolu s točením volantu doprava. Snažte se dostat do úhlu 45 st. k vozu před vámi, současně si hlídejte levou přední část vozu, která při tomto manévru vybočuje. Jakmile se dostanete do cca poloviny délky vašeho vozu, stočte volant do výchozí pozice (rovné natočení kol) a couvejte.
  3. Finální dotočení
    Jakmile je přední část vašeho vozu na úrovni zadního nárazníku vozu před vámi, začněte točit volantem na levou stranu tak, abyste váš vůz dostali do jedné roviny s okrajem vozovky. Hlídejte si přitom v zrcátkách vůz stojící za vámi, abyste nezpůsobili nechtěnou škodu přehnaným soustředěním se na to, co se děje vpředu.
  4. Srovnání vozu
    Nejhorší máte za sebou, teď už jen lehce popojet dopředu tak, aby auto za vámi mělo možnost úniku a abyste se i vy při výjezdu nemuseli příliš zapotit.

Nevhodné pro začátečníky: drahá ALU – kola, dlouhé auto, drahé dlouhé auto, dlouhé auto s drahými náhradními díly.


Teorie je vždy snazší než praxe, ale bez ní není odrazového můstku. Začněte s důvěrou v sami sebe a možná, že až se vypracujete k dokonalosti, budou za vás parkovat technologičtí asistenti, kteří to zvládnou dokonale i bez vaší pomoci. Jelikož jsou tito asistenti stále v zácviku, nezbývá, než se do samouky pustit na vlastní pěst.