Několik rad k zapůjčení auta v zahraničí

18.05.2018

Těšíte se už na dovolenou? Plánujete vyrazit do zahraničí? Kromě odpočinku na vás bude čekat i jiná kuchyně, kultura a nové krajiny. Jestli už teď tušíte, že se budete chtít podívat někam mimo váš prázdninový rezort a máte náladu poznávat i místní kraj, snad vám přijde vhod několik rad, které pro vás máme ohledně půjčování aut, což je ideálním řešením, jak spojit pobytový zájezd s poznávacím.

Několik rad k zapůjčení auta v zahraničí

Jak půjčování auta funguje?

Půjčovny aut se obvykle nachází v centrech větších měst, nebo v přímořských letoviscích, kde se předpokládá zájem turistů o tuto službu, většina jich má pobočky poblíž letišť, takže je možné si vůz vyzvednout hned po příletu.

  • Prvním způsobem, jak si půjčit auto je zajít do zmiňované autopůjčovny, přímo tam sepsat smlouvu a všechny ostatní náležitosti.
  • Druhý způsob, který často vychází finančně lépe, je provést rezervaci dopředu. Na internetu je hned několik českých srovnávačů cen za půjčovné aut, na těchto stránkách zvolíte místo, ze kterého hodláte vyrazit. Většinou je možné vrátit vozidlo do jiného města, ale i tady je potřeba počítat s vyššími náklady.

Rezervace

Rozhodnutí, provést rezervaci on-line se vyplatí, kromě místa vyzvednutí vozidla si také rovnou zvolíte o jaký typ automobilu a pojištění máte zájem. Po ukončení rezervace po vás bude požadováno číslo vaší debetní nebo kreditní karty, na které je nutné mít dostatek finančních prostředků a povolené platby přes internet.

Palivo

Půjčovny aut ve svých podmínkách určí, jestli máte povinnost vrátit auto s plnou nádrží nebo prázdnou, potom je potřeba zaplatit poplatek za tzv. “první nádrž” a provozovatelé se o doplnění pohonných hmot postarají, tento poplatek bývá o trochu vyšší, než je cena plné nádrže na benzínové pumpě.

Smlouva

Při příchodu do autopůjčovny budete předkládat:

  • doklad o potvrzení vaší rezervace, nebo tzv. voucher, ten si vytisknete ze svého počítače po úspěšné rezervaci.
  • Řidičský průkaz, určitě si předem ověřte, jestli není nutné mít ve vaší destinaci mezinárodní řidičák.
  • Cestovní pas nebo v některém ze států EU občanský průkaz.
  • Platební karta na jméno řidiče – nájemce. Na kartě musí být dostatek peněz, aby bylo možné provést blokaci finančních prostředků ve výši domluveného pronájmu, u některých společností se blokuje i částka, která funguje jako záloha za auto. Blokují se i prostředky za případnou spoluúčast při nehodě – záleží na druhu pojištění, které jste uzavřeli a na konkrétní půjčovně. Všechny podmínky budou dopředu uvedeny při potvrzení rezervace.

Pojištění

K dalším administrativním záležitostem spojeným s půjčením auta je i pojištění, tady stojí za to dát si pozor na jeho výši, plnění a hlavně spoluúčast. Pro cestovatele je nejlepší pojištění s nulovou spoluúčastí, tak bude celá škoda kryta pojistkou. Některé půjčovny, ale nemusí tuto variantu nabízet, pak je dobré hledat tu nejnižší možnou částku, kterou se budete muset podílet. Doporučuje se uzavírat pojištění přímo při zapůjčení auta, pojistka uzavřená přes jinou pojišťovnu nemusí být akceptována.

  • co pojištění běžně nezahrnuje: pojištění pneumatiky, čelní sklo, podvozek (ráfky) nebo asistenci při zabouchnutí klíčů, jejich ztrátě nebo nutnost nouzového tankování. V některých půjčovnách vám nabídnou doplňkové pojištění na některé ze zmiňovaných výluk z pojištění, potom stojí na zvážení, kam s autem pojedete, jaký tam bude terén a jestli vám něco z toho reálně hrozí. Co vše je součástí pojištění se dozvíte pročtením pojistné smlouvy.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Na co si dát pozor

  • V podmínkách každé autopůjčovny najdete informaci, od kolika let se dá automobil zapůjčit, tady pozor obvyklý věk je 21 let, neplatí tedy, že kdo má řidičský průkaz, automaticky dostane půjčené auto.
  • Stává se , že po mladších řidičích od 21-26 let, je vyžadován zvláštní poplatek, protože jsou automaticky řazeni do rizikové skupiny.

Při přebírání automobilu ještě v půjčovně dobře kontrolujte:

  1. Stav nádrže, pokud je smluvně dáno, že auto má při zapůjčení plnou nádrž, raději se ujistěte, že tomu tak skutečně je.
  2. Ověřte skutečný stav vozidla s protokolem, který k němu dostanete. Závady typu poškrábané čelní sklo, škrábance na kapotě nebo poškozené pneumatiky, tam musí být uvedeny, jestli nejsou, požadujte jejich doplnění do protokolu.
  3. Podívejte se, jestli máte vestu, lékárničku a v jakém je stavu, rezervní kolo.

Jak se vyhnout zbytečným příplatkům?

Automobil používejte takovým způsobem, jak po vás požadují ve smlouvě. Vraťte ho ve smluvený čas a se stavem nádrže, na kterém jste se domluvili. Prohledejte všechny přihrádky, jestli jste v nich nic nezapomněli. Doporučuje se vyfotit automobil ze všech stran, než vyrazíte na cestu i při jeho předání, tím se vyhnete případným komplikacím.