Jak je to s rekonstrukcí dálnice D1

23.04.2018

Kdo jezdí pravidelně po D1, má asi o zábavu postaráno. Na naší nejdelší dálnici právě probíhá obrovská rekonstrukce, která přináší své oběti v podobě nekončících kolon. Prázdninové měsíce na tom nebudou o moc lépe, ale mysleme pozitivně, až to bude hotové a jednou určitě bude, pojede to tam snad jako po másle. Jak opravy probíhají, a kde hledat aktuální informace o uzavírkách?

Jak je to s rekonstrukcí dálnice D1

Dálnice D1

je naší nejstarší a nejdelší dálnicí. Stavět se začala v roce 1939, plánovalo se spojení Prahy a Podkarpatské Rusi. Práce přerušila 2. světová válka, po ní se začalo pomalu znovu. Rok 1950 znamenal definitivní zastavení prací na ní a konečně roku 1963 se začalo se stavbou D1 počítat a byla schválena síť českých dálnic. Oproti začátkům stavby došlo samozřejmě ke změnám trasy a to je důvod proč dodnes vídáme rozestavěné, opuštěné, staré mosty, které jsou nepoužívané. Všichni určitě známe most, kterým se protancoval ve svém videoklipu Petr Kotvald v písničce Mumuland, mostu se říká také Hitlerův most a stavěl se původně přes vodní nádrž Švihov. Ale zpátky k naší dálnici plány její trasy se změnily ještě několikrát za uplynulé roky. Dnes mluvíme o nejvytíženější dálnici vedoucí z Prahy do Brna.

Co je potřeba opravit?

Každý kdo jel v minulém desetiletí po D1, musí uznat, že byla opravdu v hrozném stavu a její rekonstrukce je nezbytná. Jasně, že pro spoustu řidičů opravy a úpravy přináší nepříjemná omezení, objížďky a podobně, plánované dokončení je datováno k roku 2021, bohužel už dnes začíná být jasné, že se to nestihne, no musíme doufat.
Co se přesně opravuje:

  • na dálnici je potřeba kompletně vyměnit povrch
  • mění se svodidla, odvodnění, kanalizace s doplněním bezpečnostních prvků
  • upravují se odbočovací a připojovací pruhy
  • modernizace vyžaduje rozšíření o 0,75 m z každé strany dálnici, aby bylo možné vést dopravu při uzavírkách v režimu 2+2, proto musí být postaveny nové širší mosty, které budou mít
  • rezervu pro budoucí 3 pruhy z každé strany.
  • musí se udělat nové značení spolu s SOS hláskami
  • mění se všechno kabelové vedení, které je ve středním dělícím pásu

Jak modernizace probíhá:

Celá akce je rozdělena na 21 dílčích mezikřižovatkových úseků. Podmínkou je, že součástí opravovaného úseku musí být vždy jedna mimoúrovňová křižovatka, proto se stanovují začátky a konce staveb na úsecích, ty jsou dlouhé od 3 do 15 kilometrů.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Co dokončená dálnice přinese:

V budoucnu se můžeme těšit na moderní dálnici, která bude bezpečná, pojedeme po hladkém povrchu, už nebude hrozit zpomalení řidičů kolonami, ty bude možné vést v režimu 2+2 a tím se dosáhne plynulého provozu i při případných omezeních. A mimo to všechno do státní pokladny poputují příjmy z mýtného.

Mapa modernizace D1

Mapa modernizace D1
zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/

Na mapě dálnice D1 vidíme rozdělení úseků, které se opravovaly a ještě opravovat budou. Aktuálně probíhající opravy jsou vyznačeny červeně, modrá dvojitá čára představuje hotové úseky.

Aktuální omezení

Úsek dálnice datum omezení objížďky za uzavřené nájezdy a sjezdy vedení dopravy
Úsek 04, EXIT 34 Ostředek – EXIT 41 Šternov 2.4. – 22.7. – za výjezdovou větev  MÚK* Ostředek (EXIT 34) vlevo se pojede MÚK Hvězdonice ( EXIT 29 vč. silnice II/109)
-za výjezdovou větev MÚK Šternov (EXIT 41) vpravo se pojede MÚK Psáře (EXIT 49 vč. silnice II/125)
-za nájezdovou větev MÚK Šternov (EXIT 41 vpravo:MÚK Šternov (EXIT 49 vč. silnice II/111) – D1 – MÚK Ostředek (EXIT 34 vč. silnice II/110) – D1
– 2+2 na pravém pásu (směr Brno)
– modernizace levého pásu (směr Praha)
Úsek 10, EXIT 75 Hořice – EXIT 81 Koberovice 1.4. – 20.7. za nájezdovou větev MÚK Koberovice (EXIT 81) vpravo: silnice II/130 – silnice III/12938 (Jiřice – Spečice) – místní komunikace v ul. Zahradní (Humpolec – silnice II/219 – silnice I/134 – MÚK Humpolec (EXIT 90) – 2+2 na levém pásu (směr Praha)
-modernizace pravého pásu (směr Brno)
Úsek 15, EXIT 112 Jihlava – EXIT 119 Velký Beranov 18.3. – 22.6. za výjezdovou větev MÚK Velký Beranov (EXIT 119) vpravo: MÚK Velký Beranov (EXIT 119)-D1-MÚK Měřín (EXIT 134 vč. silnice II/348)-D1 -2+2 na levém pásu (směr Praha)
-modernizace pravého pásu (směr Brno)
Úsek 20,  EXIT 146 Velké Meziříčí východ – EXIT 153 Lhotka 2.4. – 17.7. -za nájezdovou větev MÚK Lhotka (EXIT 153 vlevo) od ní bude provoz veden vlevo po silnici II/390 přes obec Tasov a dále po silnici II/392 přes Dolní Heřmanice do Val. Meziříčí-východ (EXIT 146), kde se vozidla vrátí na dálnici
-od 18.6.-17.7.) za výjezdovou větev MÚK Lhotka (EXIT 153) vlevo: provoz bude veden od MÚK Velká Bíteš (EXIT 162 po silnici I/37 do obce Osová Bítyška a dál po II/390 obce Tasov
-2+2 na pravém pásu (směr Brno)
-modernizace levého jízdního pásu (směr Praha)

*MÚK – mimo proudová křižovatka
zdroj: https://www.novad1.cz/

Kde najdete aktuální informace o uzavírkách a dopravních omezeních?

  • Aplikace – Ředitelství silnic a dálnic nabízí hned několik aplikací, které jsou mapové, zobrazují silniční síť ČR, kromě dálnic zde můžete také vidět silnice I.,II. a III. třídy. Aktualizace dat probíhá 2krát ročně vždy v dubnu a říjnu. Denně aktuální data, která jsou přebírána z aplikací CEU a IS dálnice najdete v aplikaci Aktuální uzavírky.
  • Na internetových stránkách dopravniinfo.cz může sledovat data z kamerového přenosu, řidič se smí podívat na sjízdnost komunikací.
  • Portál www.d1.dd.cz přináší informace aktualizované každých pět minut, specializují se na celkovou dopravní situaci na D1, kromě oprav i sledují i dopravní nehody.