Proč se vám některá auta „lepí na zadek“?

16.10.2017

Zažil to snad každý řidič. Ve zpětném zrcátku vidíte, jak se na vás auto za vámi lepí, až máte pocit, že se snad chce podívat, co vezete v kufru. O bezpečném odstupu nemůže být v tu chvíli řeč. Znervózňuje vás taková situace? Nebo zůstáváte v klidu, ale nejraději byste v tu chvíli sešlápli brzdu a najíždějícího řidiče náležitě „vyškolili“?

Proč se vám některá auta „lepí na zadek“?

Každý druhý řidič nedodržuje odstup

S agresivními praktikami řidičů se na silnicích setkáváme stále častěji. Patří mezi ně i lepení se na zadek ostatním autům, tedy nedodržení bezpečné vzdálenosti. Podle výzkumů bezpečný odstup nedodržuje až polovina řidičů. Není tedy divu, že se nedodržení bezpečné vzdálenosti dlouhodobě řadí mezi čtyři nejčastější příčiny dopravních nehod.
Bezpečný odstup není nikde přesně definován. U osobních aut je zažité pravidlo, že by auta od sebe měla být vzdálena dvě sekundy, což by měl být čas dostatečný na případnou reakci řidiče zadního auta. Převedeno na metry se u osobních aut jedná o:

  • 28 metrů při rychlosti 50 km/h
  • 50 metrů při rychlosti 90 km/h
  • 72 metrů při rychlosti 130 km/h

Tato vzdálenost se mění s jinými typy motorových vozidel (motorky, kamiony). Záleží také na počasí, stavu silnice, vlastnostech auta a pneumatik. S udržením bezpečné vzdálenosti vám může pomoci adaptivní tempomat.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Spěch a strach z předjetí

Dá se předpokládat, že řidiči se jiným autům lepí na zadek proto, aby si vynutili uvolnění cesty pro svou rychlou jízdu. Rychlejší auto se lepí na zadek příliš pomalému autu. To se dá pochopit v případě, že pomalejší auto jede v levém pruhu a neobtěžuje se uhnout, přestože k jízdě v rychlém pruhu nemá důvod a pouze ho zbytečně blokuje. Jiným případem je nesmyslné najíždění na řidiče vpředu tehdy, když řidič nemá kam uhnout.
Mnoho řidičů ale přiznává, že se na jiná auta lepí z úplně jiného důvodu. Svůj odstup záměrně zmenšují proto, aby jiný řidič nevyužil volného místa a „nenacpal“ se před ně. Takové auto nejenže zruší bezpečnou vzdálenost mezi dvěma auty, ale většinou je nuceno prudce přibrzdit.
Pokud je zabrzdění náhlé a neúměrně prudké, jedná se o primitivní, agresivní chování – vybržďování. Vybržďování občas následuje poté, co se vám někdo lepí na zadek. Když vás řidič konečně předjede, najede autem těsně před vaše vozidlo a dupne na brzdu. Snaží se vás potrestat za to, že jste jeli pomalu a neuvolnili mu cestu. Otázkou je, zda si tím agresivní řidič pomůže.

Nehoda? Viníkem je zadní auto

Nedostatečná vzdálenost mezi auty dokáže způsobit mnoho dopravních nehod. Za viníka je automaticky považován řidič zadního auta, který nepřizpůsobil jízdu. Opak se velmi obtížně dokazuje. Pokud jste se stali obětí vybržďování, pomůže vám výpověď svědků nebo záznam z kamery umístěné ve vašem autě. Když se vaše nevina neprokáže, zachrání vás povinné ručení a havarijní pojištění.