Výměna řidičského průkazu

16.03.2018

Řidičský průkaz si žije svým životem v našich peněženkách nebo pouzdrech na doklady. Moc často se nestává, že bychom ho někomu ukazovali, ale pozor řidičský průkaz má danou platnost. Kdo nechce zjistit, že ho má propadlý až při dopravní kontrole nebo jiné příležitosti, měl by se zamyslet, před jakou dobou mu byl vlastně ten řidičák vydán. Kdy, jak, kde a za kolik se řidičský průkaz mění?

Výměna řidičského průkazu

Řidičský průkaz

Je doklad, kterým se prokazuje řidičský oprávnění, to se získá absolvováním předepsaného výcviku zakončeného zkouškou. Je to celkem jednoduché, kdo chce řídit, musí mít řidičák a to platný. Tak jako ostatní doklady má i řidičský průkaz svoji životnost, ta se mění podle skupin.

Platnost řidičského průkazu

Řidičský průkaz je vydáván na 5 nebo 10 let. Pětiletá lhůta se týká majitelů, kteří vlastní průkazy s oprávněním řídit skupiny:

skupina vozidla ve skupině
C1 motorová vozidla od 3,5 t, ale nepřesahující 7,5 tuny a s max. 8 místy k sezení.
C1 + E jízdní souprava do 12 t, složená z vozidla sk. C1 + přípojné vozidla od 750 kg nebo, vozidlo sk. B + přípojné vozidlo od 3,5 t.
C motorová vozidla od 3,5 t, ale nepřesahující 7,5 tuny a s max. 8 místy k sezení.
C + E jízdní souprava do 12 t, složené z vozidla sk. C + přípojné vozidla od 750 kg
D1 motorová vozidla s délkou max 8 m, více než 8 místy k sezení, ale maximálně 16 míst, může být připojeno vozidlo do 750 kg
D1 + E jízdní souprava složená z vozidla sk. D1 a přípojného vozidla od 750 kg.
D motorová vozidla s délkou max 8 m, více než 8 místy k sezení, může být připojeno vozidlo do 750 kg
D + E jízdní souprava složená z vozidla sk. D a přípojného vozidla od 750 kg.

Platnost průkazu si každý hlídá sám a má povinnost si jej vyměnit dřív než tzv. propadne, takže se na něj podívejte, ať víte do kdy, tak musíte učinit.

Kde se řidičák mění a vyřizuje?

Nový řidičský průkaz se vyřizuje na příslušném obecním úřadě s rozšířenou působností. Každý občan patří pod ten úřad, kam spadá podle jeho adresy trvalého bydliště.

Co si vzít sebou?

K výměně průkazu budete potřebovat:

  • platný občanský průkaz
  • fotografii o rozměrech 3,5 x 4,5 cm
  • řidičský průkaz, který podléhá výměně (ten starý)
  • vyplněnou žádost, tu dostane na příslušném úřadě

Cena

Výměna řidičáku je zdarma, pokud ji provedete včas. Jeho vyřízení trvá do 20 dnů od podání žádosti. Nejdříve je možné jej vyměnit 3 měsíce před ukončením platnosti. Řidič, který přichází na poslední chvíli, má možnost využít zkrácené lhůty pro vydání, která je 5 dní od podání žádosti, ale připlatí si 500 Kč. Ten, kdo to celé prošvihl a přijde s již propadlým průkazem, zaplatí poplatek 50 Kč a k tomu možná ještě něco navíc, o tom si povíme v další části.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Propadlý řidičský průkaz

Řidič, který zapomněl na výměnu řidičáku, nebo tak z jiného důvodu neučil, je v prekérní situaci. Jeho starý (propadlý) řidičák je neplatný. Při silniční kontrole se nevyhne blokové pokutě až do výše 2.000 Kč, naštěstí tento prohřešek vám nepřidá žádné trestné body v bodovém systému. Policie ovšem uvědomí úřad, kam se dostavíte za účelem vyřízení nového řidičáku, ten vám může napálit tučnou pokutu a tentokrát až do výše 30.000 Kč.
V momentě, kdy si podáte žádost o řidičský průkaz a máte jen ten propadlý, nemůžete po čas vyřízení nového prakticky řídit, nebude vám vystaven žádný náhradní doklad, zkrátka na pár dní bez řidičáku.

Kdy je nutné průkaz měnit?

  • Jestliže je řidičský průkaz odcizen, nebo ho řidič ztratil, poškodil.
  • Při změně jména, nejčastěji nepříjemná povinnost všech novomanželek nebo novomanželů, přijali-li manželčino příjmení.
  • Řidičský průkaz máte povinnost si změnit, i když se přestěhujete a spadáte do jiné obce, doporučuje se postupovat tak, že si nejprve vyřídíte nový občanský průkaz a do 5 dnů od jeho obdržení si zažádáte o změnu řidičského průkazu.

“Odevzdání” řidičského průkazu

V životě dochází k situacím, kdy majitel řidičského oprávnění, již není schopen nebo nesmí například ze zdravotních důvodů řídit motorové vozidlo, a proto již nechce být držitelem řidičského průkazu. Legislativa ukládá povinnost v těchto případech přijít na příslušný úřad, sepsat dokument s názvem “Vzdání se řidičského průkazu” a uvést na něj jméno, příjmení, datum narození, trvalý pobyt, předložit platný občanský průkaz a odevzdat řidičský průkaz.

Změny od poloviny roku 2018

Letos by mělo dojít ke změnám, které povedou ke zjednodušení celého procesu výměny řidičského průkazu:
konec papírovým fotografiím, konečně nebude nutné nosit sebou vlastní “pasovou” fotografii, žadatel bude vyfocen přímo na úřadě (tak jak to již funguje u žádostí o občanský průkaz), nebo bude stažena z jiných registrů.
o průkaz již bude možné žádat na jakémkoliv příslušném úřadě v České republice a ne jen na tom kam spadáme podle trvalého bydliště.