Mlhovky, potkávací, nebo dálková světla?

20.11.2017

Pokud si nejste jisti kdy jaká světla používat, pak můžete být velmi nebezpeční jak ostatním, tak i sami sobě. Všichni řidiči vědí, že na území České republiky musí svítit po celou dobu jízdy buď obrysovými a potkávacími světly, nebo světly pro denní svícení. Málokdo ale opravdu ví za jakých okolností se používají světla mlhová, nebo dálková. Pojďme si připomenout alespoň základní pravidla svícení, na které mnoho řidičů nebere ohled.

Mlhovky, potkávací, nebo dálková světla?

Mlhová světla

Velmi často se setkáváme s řidiči, kteří mají rozsvícená mlhová světla i za hezkého počasí, i přes to, že je to v rozporu se zákonem. Britská pojišťovací společnost Swiftcare ve díky své studii zjistila, že
300 000 nehod ročně je zaviněno řidiči, kteří nevědí kdy používat mlhová světla. Podle zákona se zadní mlhová světla musí používat při sněžení, mlze, nebo hustém dešti vždy. Zadní mlhová světla smí řidič použít také pouze za snížené viditelnosti, ale není to povinné.

Potkávací světla

Jak jsme se již zmínili v úvodu, tak potkávací světla spolu s obrysovými musí být zapnuta vždy společně v situaci, kdy nepoužíváte světla pro denní svícení. Pokud například jedete za šera, pak musíte nahradit denní světla právě těmi potkávacími a obrysovými. A jaké jsou další situace, při kterých vám světla pro denní svícení nestačí? Určitě nesmíte zapomínat na jízdu v tunelu, za tmy, nebo v úseku označeném dopravní značkou „Rozsviť světla”.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Dálková světla

Řidiči mohou dálková světla používat pouze pokud neoslňují řidiče jedoucí v protisměru, nebo před nimi. Obvykle se dálková světla zapínají ve tmě a na vozovce, která není nijak osvícená.

Shrnutí

Mlhová světla používáme vždy při sněžení, mlze, nebo hustém dešti.
Potkávací světla používáme spolu s obrysovými v tunelu, při jízdě za šera, nebo v úseku značeném značkou „Rozsviť světla”.
Dálková světla používáme vždy při jízdě za tmy na neosvětlené vozovce.