Povinne-ruceni.com

Konec dieselovým motorům, světové metropole už je vyhání z ulic

Světové metropole nechtějí ve svých ulicích diesely

Za pár dní tu máme Den Země, kdy si připomeneme, jak křehká naše planeta je a zaměříme se trochu víc na ekologii. Boj o čistý vzduch začíná nabírat na obrátkách. Řidiči aut s dieselovým motorem zpozorněte, do některých světových a evropských metropolí se nedostanete. Stále více velkých měst zakládá zelené zóny, snižují se limity emisí a to vše krůček po krůčku povede k zákazu prodeje dieselů.

Konec dieselovým motorům, světové metropole už je vyhání z ulic

Proč má dieselový motor problémy?

Ty emise!

Některé indicie nám naznačují, že dieselům už brzdy definitivně odzvoní a přestanou se vyrábět.
Hlavním důvodem jsou emisní normy, které se stále snižují a automobilový průmysl má velké potíže je splnit. Automobilky musí snížit emise do roku 2020 ze 130 g na 95 g CO2 na kilometr. Pro složité dieselové motory, je požadované snížení víc než obtížné. Vývojáři tuší celkový konec, a proto se postupně upouští od obrovských investic, které jsou spojeny s renovacemi dieselových motorů.
Jedna z největších automobilek Volkswagen již ukončila vývoj malého motoru 1.5 TDI, jenž měl nahradit stávající 1.6 TDI. Ve Volkswagenu také řeší finanční závazek, který musí vyplatit jako odškodnění svým zákazníkům z USA, díky aféře dieselgate. Budoucnost tohoto koncernu zatím vypadá, tak, že vyráběná malá osobní auta nebudou na naftu. Stále se počítá s velkými a drahými auty, která u dieselu zůstanou, ve vývoji je stále motor typu 2.0 TDI Evo.
Zmiňovaná aféra dieselgate se týká zjištění, ke kterému došli v Kalifornii, ohledně obcházení měření emisních hodnot pomocí tajného softwaru, který byl instalován do řídící jednotky motorů TDI. Kauza ukázala, že se věc týká celých 11 miliónů motorů a nejde jen o VW, ale i Škody a Audi.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Vývoj jde dopředu

Stále žádanější jsou teď hybridní automobily, takže většina automobilek přesouvá své zdroje na vývoj právě do této sféry, nutí je k tomu ti tlak, který se tvoří ze strany zákazníků a strach veřejnosti ze škodlivých naftových zplodin. Podle organizace ICCT (International Council on Clean Transportion) mají na svědomí tisíce úmrtí ročně v EU a navíc prý malé osobní auta vypouštějí do ovzduší více NO (oxid dusnatý) než těžké nákladní auta. Od výroby dieselových motorů postupně upouští i automobilky Toyota, Renault a Volvo.

Zákaz vjezdu do Metropolí

Menší popularitu dieselu má na svědomí ještě několik hlavních měst, která se upsala, že do roku 2025 nepustí do svých metropolí, žádné auta s naftovými motory. Toto rozhodnutí padlo na summitu starostů největších měst tzv. C40 Cities. Summit se konal v Mexiku a 4 metropole zde sdílely vizi “zákazu vjezdu”. Je to Mexiko City a evropský Madrid, Atény, Paříž.

Madrid

Atény

Paříž

Kromě této čtyřky bojují s motoristy i v dalších zemích:

Všechna jmenovaná města přistoupila k tomuto razantnímu kroku a chystají se na další, protože jsou dlouhodobě překračovány hraniční hodnoty oxidu dusíku.

Oxid dusíku

je údajně ještě škodlivější než oxid uhličitý. Látka je prokazatelně karcinogenní a může způsobit rakovinu, jeho nadměrnou koncentrací vzniká otok plic a dýchacích cest, projevuje se kašláním a zhoršeným dýcháním. Oxid dusíku se vytváří při hoření všech fosilních paliv tedy i benzínu, uhlí nebo dřeva.

Budoucnost

Zákazy vjezdu aut s dieselovým motorem jsou zatím aktivitou spíše ekologů a soudů, které jim dávají za pravdu, že potřeba opatrovat zdraví nás všech je nad právy vlastníků automobilů. Automobilky se tomuto kroku brání, seč mohou a poukazují na skutečnost, že zhroucený trh s dieselovými auty povede k nedostatku prostředků na výzkum a vývoj bezemisních vozů.
Hybridní a elektrické vozy se tu zatím moc nevidí a to proto, že mají stále poměrně nízký dojezd, pořádně není kde je nabít a jsou stále poměrně drahé.

Pro zajímavost

Kde budou boje s diesely nejtvrdší, vám napoví tabulka, jejíž data měřila společnost Bosch. Ta sledovala podíl druhů paliv ve světě.

diesel (v %) benzín (v %) jiné palivo* (v %)
Evropa 53 43 4
USA 3 74 23
Čína 0 99 1
Indie 51 46 3
Jižní Korea 30 53 17
Argentina a Brazílie 1 74 24
Japonsko 2 79 19

zdroj: https://www.autorevue.cz/nejvic-dieselu-jezdi-v-evrope-hybridu-pak-v-japonsku
* mezi jiná paliva považujeme ethanol, plyn, hybrid nebo biolíh.

Tabulka napovídá, že zejména Evropané se při plnění hodnot pro snižování emisí pevných částí a oxidu dusíku pěkně zapotí. Vždyť tady má celých 53 % lidí dieselový motor, tuto převahu mají ještě v Indii. V ostatních sledovaných územních celcích už je podíl benzínových automobilů vyšší.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345