Konec dieselovým motorům, světové metropole už je vyhání z ulic

16.04.2018

Za pár dní tu máme Den Země, kdy si připomeneme, jak křehká naše planeta je a zaměříme se trochu víc na ekologii. Boj o čistý vzduch začíná nabírat na obrátkách. Řidiči aut s dieselovým motorem zpozorněte, do některých světových a evropských metropolí se nedostanete. Stále více velkých měst zakládá zelené zóny, snižují se limity emisí a to vše krůček po krůčku povede k zákazu prodeje dieselů.

Konec dieselovým motorům, světové metropole už je vyhání z ulic

Proč má dieselový motor problémy?

Ty emise!

Některé indicie nám naznačují, že dieselům už brzdy definitivně odzvoní a přestanou se vyrábět.
Hlavním důvodem jsou emisní normy, které se stále snižují a automobilový průmysl má velké potíže je splnit. Automobilky musí snížit emise do roku 2020 ze 130 g na 95 g CO2 na kilometr. Pro složité dieselové motory, je požadované snížení víc než obtížné. Vývojáři tuší celkový konec, a proto se postupně upouští od obrovských investic, které jsou spojeny s renovacemi dieselových motorů.
Jedna z největších automobilek Volkswagen již ukončila vývoj malého motoru 1.5 TDI, jenž měl nahradit stávající 1.6 TDI. Ve Volkswagenu také řeší finanční závazek, který musí vyplatit jako odškodnění svým zákazníkům z USA, díky aféře dieselgate. Budoucnost tohoto koncernu zatím vypadá, tak, že vyráběná malá osobní auta nebudou na naftu. Stále se počítá s velkými a drahými auty, která u dieselu zůstanou, ve vývoji je stále motor typu 2.0 TDI Evo.
Zmiňovaná aféra dieselgate se týká zjištění, ke kterému došli v Kalifornii, ohledně obcházení měření emisních hodnot pomocí tajného softwaru, který byl instalován do řídící jednotky motorů TDI. Kauza ukázala, že se věc týká celých 11 miliónů motorů a nejde jen o VW, ale i Škody a Audi.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Vývoj jde dopředu

Stále žádanější jsou teď hybridní automobily, takže většina automobilek přesouvá své zdroje na vývoj právě do této sféry, nutí je k tomu ti tlak, který se tvoří ze strany zákazníků a strach veřejnosti ze škodlivých naftových zplodin. Podle organizace ICCT (International Council on Clean Transportion) mají na svědomí tisíce úmrtí ročně v EU a navíc prý malé osobní auta vypouštějí do ovzduší více NO (oxid dusnatý) než těžké nákladní auta. Od výroby dieselových motorů postupně upouští i automobilky Toyota, Renault a Volvo.

Zákaz vjezdu do Metropolí

Menší popularitu dieselu má na svědomí ještě několik hlavních měst, která se upsala, že do roku 2025 nepustí do svých metropolí, žádné auta s naftovými motory. Toto rozhodnutí padlo na summitu starostů největších měst tzv. C40 Cities. Summit se konal v Mexiku a 4 metropole zde sdílely vizi “zákazu vjezdu”. Je to Mexiko City a evropský Madrid, Atény, Paříž.

Madrid

  • chce již v roce 2019 povolit vjezd do centra jen vozům taxi služby, autobusům a cyklistům. V roce 2025 zcela bez dieselů.

Atény

  • mimo přijetí vize a zákazu dieselů, chtějí jít v budoucnu ještě dál a úplně zakázat vjezd všem autům.

Paříž

  • tam se již pomalu začalo v roce 2016, město vydává ekologické plakety. Vozidla bez plakety a ta která spadají rokem výroby před leden 1997, nesmí vjet na městský okruh a do centra Paříže ve všední dny od 8:00 do 20:00. Ambiciózním plánem Francie je úplný konec výroby naftových motorů do roku 2040 a navíc i těch benzínových.

Kromě této čtyřky bojují s motoristy i v dalších zemích:

  • Tokio zakázalo vjezd dieselů už v roce 2003.
  • Dillí v lidnaté Indii, sice nezakázalo vjezd, ale výrazně ho zdanilo.
  • Stuttgart je sídlem značek Porsche a Mercedes-Benz, dovoluje vjezd do města jen těm vozidlům, které splní nejpřísnější normu Euro VI.
  • Hamburk plánuje tzv. “zelené sítě”, které jsou na rozloze asi 40% města a zahrnují parky a hřiště.
  • Oslo chce už do roku 2019 vyhnat všechna auta z centra.
  • Kodaň vzhlíží k roku 2025, kdy zakáže vjezd všem autům.
  • Londýn plánuje zákaz všem autům v roce 2020, stejně jako Francie zakáže v roce 2040 prodej naftových a benzínových automobilů. Některé města v Británii chtějí rozšířit své zelené zóny.
  • Řím – Italská metropole se na zákaz nebo omezení zatím chystá. Znečištění poškozuje velmi vážně i antické památky, které se v Římě nachází a i ty je potřeba ochránit. Agentury upozorňují na to, že v tomto městě není žádné průmyslové odvětví, proto skutečným původcem znečištění ovzduší je doprava ve městě.

Všechna jmenovaná města přistoupila k tomuto razantnímu kroku a chystají se na další, protože jsou dlouhodobě překračovány hraniční hodnoty oxidu dusíku.

Oxid dusíku

je údajně ještě škodlivější než oxid uhličitý. Látka je prokazatelně karcinogenní a může způsobit rakovinu, jeho nadměrnou koncentrací vzniká otok plic a dýchacích cest, projevuje se kašláním a zhoršeným dýcháním. Oxid dusíku se vytváří při hoření všech fosilních paliv tedy i benzínu, uhlí nebo dřeva.

Budoucnost

Zákazy vjezdu aut s dieselovým motorem jsou zatím aktivitou spíše ekologů a soudů, které jim dávají za pravdu, že potřeba opatrovat zdraví nás všech je nad právy vlastníků automobilů. Automobilky se tomuto kroku brání, seč mohou a poukazují na skutečnost, že zhroucený trh s dieselovými auty povede k nedostatku prostředků na výzkum a vývoj bezemisních vozů.
Hybridní a elektrické vozy se tu zatím moc nevidí a to proto, že mají stále poměrně nízký dojezd, pořádně není kde je nabít a jsou stále poměrně drahé.

Pro zajímavost

Kde budou boje s diesely nejtvrdší, vám napoví tabulka, jejíž data měřila společnost Bosch. Ta sledovala podíl druhů paliv ve světě.

diesel (v %) benzín (v %) jiné palivo* (v %)
Evropa 53 43 4
USA 3 74 23
Čína 0 99 1
Indie 51 46 3
Jižní Korea 30 53 17
Argentina a Brazílie 1 74 24
Japonsko 2 79 19

zdroj: https://www.autorevue.cz/nejvic-dieselu-jezdi-v-evrope-hybridu-pak-v-japonsku
* mezi jiná paliva považujeme ethanol, plyn, hybrid nebo biolíh.

Tabulka napovídá, že zejména Evropané se při plnění hodnot pro snižování emisí pevných částí a oxidu dusíku pěkně zapotí. Vždyť tady má celých 53 % lidí dieselový motor, tuto převahu mají ještě v Indii. V ostatních sledovaných územních celcích už je podíl benzínových automobilů vyšší.