Povinne-ruceni.com

Význam a výpočet amortizace vozu

amortizace

Amortizace je běžná součást našeho života. Nikdy nic nezůstane v původním stavu, jako v době pořízení a v přeneseném slova smyslu i naše tělo podléhá nevyčíslitelné amortizaci – stárnutí.

Definice amortizace

Amortizace je termín, který vyjadřuje míru opotřebení předmětu a je známá i pod pojmem odpis. Amortizace je postupné snižování hodnoty vozu vlivem externích podmínek (fyzické opotřebení) i rychlého technického pokroku (morální opotřebení). Automobil je ve firemním účetnictví považován za dlouhodobý majetek, jenž svým používáním ztrácí svou původní hodnotu, která se stává zdrojem na koupi nového vozu.

Význam a výpočet amortizace vozu

Výpočet amortizace v účetnictví:
Roční odpis = (pořizovací cena/100) x sazba (v %)
Roční odpisová sazba se liší podle skupin, do které specifický majetek patří, vozy se řadí do skupiny 1a s roční odpisovou sazbou:

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Co ovlivňuje amortizaci

Rychlost, s jakou klesá cena vozidla vlivem času je velice individuální a závisí na několika faktorech:

Jak funguje amortizace vozidel

Americký prodejce ojetých i nových vozů Edmunds zprůměroval hodnoty amortizace a uveřejnil procenta ročního opotřebení na svých webových stránkách i s konkrétním případem: koupě nového vozu Nissan 370 Z.


Průběh amortizace nového vozu Nissan 370 Z během 5 let

Podle grafu v průběhu prvního roku ztratí Nissan 19 % své původní ceny, z toho je podle amerického prodejce aut 9 % ihned po opuštění prodejny dealera.

Využití amortizace

Využití soukromého vozu ke služebním cestám

V případě, kdy zaměstnanec se svolením zaměstnavatele využívá svůj soukromý vůz na pracovní cesty, což platí i pro podnikatele, patří mu kromě proplacení pohonných hmot podle Zákoníku práce i náhrada za každý ujetý kilometr. Podmínkou je, že vůz nesmí být pronajatý, vypůjčený a vložený do majetku firmy. Tato částka je stanovena každý rok podle růstu inflace a pro rok 2018 činí 4 Kč za 1 km pro osobní vozy.

Likvidace škod

Pojišťovny používají amortizaci k výpočtu havarijního pojištění a následnému výpočtu pojistného. Hodnota vozu v průběhu let klesá stejně tak, jako výše pojistného, které platí pojistník pojišťovně. Některé pojišťovny uplatňují amortizaci i na povinné ručení v případě opravy ojetého vozu. Neoprávněně argumentují tím, že nové náhradní díly zvyšují hodnotu ojetého vozu, naopak havarovaný vůz ztrácí hodnotu mnohem rychleji.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345