Povinne-ruceni.com

Nové značení pohonných hmot E5 a B7

V následujících měsících můžeme na tuzemských čerpacích stanicích očekávat nové označování pohonných hmot. Tato změna vychází z nařízení Evropské komise a důvody pro její zavedení se zdají být veskrze logické a dopady pozitivní. Také už se vám stalo, že jste vyjeli za hranice země, paliva v nádrži ubývalo a dalo vám velkou práci vyznat se v nabídce místní benzínové pumpy? „TAK! A co mám teď natankovat?”

Nové značení pohonných hmot E5 a B7 Nové celoevropské značení pohonných hmot se na stojanech čerpacích stanic začne objevovat již v druhé půlce roku 2017, nejzazší termín pro implementaci evropské normy je říjen 2018.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Proč ty změny a kolik nás to bude stát?

Důvod je prostý – snaha o sjednocení značení paliv napříč Evropou. Ať vyrazíte kamkoliv, všude si budete jisti, jaké palivo tankovat a neohrozíte tak funkčnost svého vozu načepováním nevhodné pohonné hmoty.

Navíc byla zavedena dodatečná povinnost pro výrobce automobilů, že každý nově vyrobený vůz musí mít na nádrži uvedeno, jaké palivo a s jakým maximálním podílem biosložky, může tankovat.

Doplnění sjednocujících značek pohonných hmot by nemělo majitelům čerpacích stanic přinést výrazné dodatečné náklady, zdražení benzínu a nafty se se zavedením nového značení tedy neočekává!

Jak se v novém značení vyznat?

Je to velmi jednoduché a navíc platí, že se jedná pouze o doplnění stávajících názvů, proto se stále budeme setkávat se zažitými komerčními názvy pohonných hmot.

K tradičnímu označení jako je Natural 95 či Diesel nyní pouze přibude značení dle následující metodiky:

Typ paliva Označení písmenem Označení geometrickým tvarem Označení číslem vyjadřujícím podíl biosložky v %
Benzín E Kruh např. E5
Nafta B Čtverec např. B7
Plyn LPG, CNG Kosočtverec —————–

Značení tedy bude vypadat následovně a mělo by být pro řidiče jasné a srozumitelné.

Co vlastně mohu tankovat?

Máte-li benzínový motor, nafta pro vás nebude tou pravou volbou. A jak se vyznat v podílech biosložek? K tomu právě slouží nové značení aut vyrobených po zavedení směrnice. Pod víčkem k nádrži bude u všech nových vozů uvedeno, jaký maximální podíl biosložky může tankované palivo obsahovat.

Pokud je u vašeho vozu uvedeno značení E30, znamená to, že můžete tankovat benzín s podílem biosložky do 30 %, tedy například tradiční tuzemský Natural 95 – nově s dodatkem E5, případně E10, nikoliv však E85.

S postupující snahou o udržitelný rozvoj, kdy je kladen důraz na snižování emisních plynů v ovzduší, bude přibývat šetrnějších paliv s vyšším podílem biosložky, postupem času se tedy i na českých čerpacích stanicích budeme setkávat s benzínem E85 či naftou B100.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345