Povinne-ruceni.com

Dopravní výchova dětí

cyklistická helma

Dopravní výchova je klíčový element běžného života. Dítě se hned po narození cestou z porodnice setkává se základními oblastmi dopravního života – správné připoutání autosedačky. S přibývajícím věkem se učí novým dovednostem a jakmile začne chodit, stává se právoplatným členem dopravního řetězce i přesto, že za něj zatím plně nesou zodpovědnost jeho zákonní zástupci.
Nauka o dopravní výchově osvětluje, jak se bezpečně a ohleduplně chovat v provozu, ať je jeho účastník chodec, řidič motorového i nemotorového vozidla, nebo cestující městské či meziměstské dopravy.

Dopravní výchova dětí

Rodina

S dopravní výchovou, usměrňováním dětí a jejich vzděláváním se začíná už v kruhu rodinném. Při přecházení silnice se dětem klade na srdce, že se mají zastavit a počkat na rodiče, při cestě vozem se celá rodina připoutá bezpečnostními pásy a děti do autosedaček atd.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Nejmenší děti

1. Chůze

2. Jízda na odrážedle a kole

3. Cesta automobilem

Předškolní děti

1. Chůze

2. Jízda na kole

3. Cesta automobilem

Ve škole

Dopravní výchova byla v roce 2013 zařazena do Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání, respektive povinné školní docházky. Dopravní výchova se zatím nevyučuje jako samostatný předmět, ale je součástí jiných vyučovaných předmětů: prvouky, rodinné výchovy, zdravovědy atd.

1. Chůze

2. Cyklistika, kolečkové brusle, skateboard…

Cesta automobilem

Zkoušky na dopravním hřišti

Ministerstvo dopravy, respektive BESIP se snaží zapojit školy do celoplošného teoretického a praktického školení dětí ze 4. třídy s cílem zvyšování bezpečnosti dětí. Motivací dětí pro absolvování tohoto semináře je závěrečná zkouška, po jejímž úspěšném absolvování získají “průkaz cyklisty”. Seminář se skládá z 5 hodin teorie a 5 hodin praxe na dopravním hřišti. Podle BESIPu se tohoto školení účastní v průměru 71,6% škol celé České republiky a zájem jednotlivých škol o zapojení se vykazuje rostoucí tendenci.

Statistika

Počet dětí, které jsou na pozemní komunikaci zraněni nebo dokonce usmrceni podle dostupných statistik BESIPu dlouhodobě klesá (viz graf: Počet usmrcených a těžce zraněných dětí na pozemních komunikacích). Mezi hlavní příčiny patří větší bezpečnost nových vozů, bezpečnější autosedačky, povinná cyklistická helma, intenzivní prevence atd.


Graf: Počet usmrcených a těžce zraněných dětí na pozemních komunikacích 2006 – 2015

Většina nehod je způsobena nepozorností a roztržitostí lidského faktoru, je tedy nezbytné klást dětem na srdce heslo: “dvakrát měř, jednou řež”. Je lepší ztratit pár minut času, než ohrozit své zdraví a život.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345