Povinne-ruceni.com

Proč jsou někdy brzdy hlučné?

Co způsobuje hlučnost brzd

Během jízdy v autě mnozí řidiči nastavují uši a poslouchají, jaké zvuky se z vozidla linou. Některé jsou v pořádku a běžné, jiné zvuky mohou upozorňovat na závadu. Děje-li se něco s brzdami, obvykle to nejde přeslechnout, hrozivé pískání, broušení a kovový zvuk je nezaměnitelný. Kromě akustického varování se problém s brzdami projevuje vibracemi volantu, nebo tuhostí brzdového pedálu. Co brzdám vadí a jak se toho zbavit?

Proč jsou někdy brzdy hlučné?

Jak brzdy fungují

Než se dostaneme k problémům, které brzdy způsobují, podíváme se, jak vlastně fungují a z čeho se skládají.
Úkolem brzd v autě je zpomalovat popřípadě zastavit vůz, stane se tak na základě impulzu, který vydá řidič sešlápnutím brzdového pedálu. Hlavním mechanismem brzd je tření, u každého kola je rotující člen, ten je spojený s hnanou hřídelí a brzdným členem, přítlakem destiček nebo čelisti k rotujícímu členu dochází k tření, které zpomaluje vozidlo. Při tření vzniká teplo, proto musí mít brzdy zajištěné chlazení.

Hydraulické brzdy

Dnes nejčastěji používané. V brzdovém hydraulickém zařízení je brzdová kapalina, ta je svými vlastnostmi nestlačitelná, díky tomu se při sešlápnutí brzdového pedálu, zvýší tlak v systému a přenese se až na brzdu.
Okruh hydraulických brzd se skládá z: brzdového pedálu, posilovače brzd, ten násobí sílu, kterou působí řidič na brzdný pedál, brzdy jsou pak lehce ovladatelné. Součástí okruhu je také hlavní brzdový válec, brzdové potrubí a přední, zadní brzdy.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Kotoučové brzdy

Jsou složeny z kotouče a brzdových destiček. Kotouč je pevně spojen s hřídelí a destičky se k němu přitlačují, čímž vzniká tření. Na brzdovém kotouči je třmen, v něm jsou uloženy destičky a brzdový válec, do kterého je vedena brzdová kapalina. Brzdové destičky v sobě mohou mít senzor, který hlásí jejich opotřebení. K destičkám je připevněno obložení, to je navrženo tak, aby způsobovalo ideální tření.

Bubnové brzdy

se používaly hlavně dříve, fungují také na principu tření. Buben je připevněn k nápravě a uvnitř něj jsou bubnové čelisti a brzdový váleček. Váleček způsobuje rozpěrný efekt na brzdové čelisti neboli pakny, při sešlápnutí brzdového pedálu. Čelisti, na kterých je nalepeno brzdové obložení, se přitlačí na brzdový buben, z jeho vnitřní strany, čímž se způsobuje tření a dochází k brzdění.
Nyní jsme si naznačili, s jakými typy brzd se u automobilů setkáváme. Hluk, který řidič registruje, může poukazovat na závady brzdného systému:

První dva body řidič bezpečně pozná, jedná se o zvuk skřípotu, nebo jde dokonce slyšet samotné obrušování. Tento problém se dá vyřešit výměnou brzdných destiček.

Jak předcházet hlučnosti brzd?

Zde je několik rad, jak zamezit pískání a celkové hlučnosti vycházející z brzd:

  1. Provádět kontroly brzdového systému a výměny brzdového příslušenství.
  2. Při výměně brzdových destiček, dochází k slazení styku s kotoučem, až po najetí zhruba 200 km. Řidiči by se po čas zajíždění měli pokusit vyhnout intenzivnímu brzdění.
  3. Využívejte jiné způsoby zpomalení vozidla, ne jen brzdy, podřazujte na nižší rychlostní stupně, k brzdění využívejte motor.
  4. Snažte se zcela vyhýbat příliš prudkému brzdění.
  5. Pro optimalizaci nákladů volte kvalitní brzdové destičky, které něco vydrží.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345