Povinne-ruceni.com

Prevence snížené viditelnosti v zimě

Zhoršení viditelnosti v zimě - Světla na dálnici

“Světla svítí, stěrače stírají”, každý zná tuto proslavenou hlášku z filmu “Vrchní, prchni!”. Všichni bychom měli být alespoň tak zodpovědní jako pan Pařízek, kontrolující si stav svého vozu a udělat to samé před blížící se zimou. První sněhové vločky už stačily roztát a slunce se nám stále častěji schovává za mraky, krátí se nám dny a proto stále častěji na silnici využíváme potkávací, obrysová, dálková i mlhová světla. Jak ale docílit jejich nejvyšší efektivitě a současně neoslňovat ostatní řidiče?

Prevence snížené viditelnosti v zimě

Jak pečovat o světla automobilu

Vlivem povětrnostních podmínek a působením nečistot se světlomety opotřebovávají a zanášejí, tudíž časem jejich svítivost klesá na minimu, nehledě na nastavení úhlu svícení.

Čištění světlometu

Mezi přednosti plastových krytů světlometů patří jejich cena a nízká hmotnost. Nevýhodou je jejich náchylnost k vlivu povětrnostních podmínek a oxidaci, při které světla žloutnou nebo získají mléčný odstín a ztrácí tak svou funkci. Renovace světlometů od specialistů stojí kolem 1000 Kč. S použitím brusných kotoučů různé zrnitosti – od hrubých pro odstranění zoxidované vrstvy až po jemné k jemnému broušení a doleštění – a brusnou pastou určenou pro čiré plasty si můžete renovovat světlomety svépomocí.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Výměna žárovek

Sada náhradních žárovek (od každého druhu jedna) patří mezi povinnou základní výbavu každého automobilu. Jako každé spotřební zboží, i žárovky se opotřebovávají a ztrácí svítivost, respektive mění barvu světla (speciálně u xenonových výbojek). Obecně se výměna žárovek doporučuje po najetí 30 000 km, navíc by se měly měnit obě žárovky předních světel najednou, aby nedošlo k situaci, kdy každý světlomet svítí rozdílnou intenzitou. U většiny starších vozů je výměna žárovky banální problém s rychlým řešením. U nových vozů to nebývá tak jednoduché, někdy musíte demontovat i jiné části auta (nárazník, masku chladiče, samotný světlomet), abyste se k žárovce dostali. Podrobný návod, jak výměnu žárovky provést, je uveden v manuálu každého vozu.

Nastavení sklonu

Příliš vysoko nastavený úhel svícení může oslňovat protijedoucí řidiče a řidiče jedoucí před vámi ve stejném jízdním pruhu. Naopak příliš nízko nastavený úhel svícení snižuje efektivitu světel při větší rychlosti téměř k nule a vozidlo s řidičem, který nic nevidí je jako vozidlo bez řidiče. Sklon světel se mění v závislosti zatížení vozu, např. při velkém nákladu se zadní část vozu sníží a přední světla tak svítí výš do prostoru.
Pozici světlometů je možné v novějších vozech nastavovat přepínačem na palubní desce, rychle a bez omezení. Na internetu jsou k dispozici návody, jak s pomocí kolmé zdi a metru nastavit světla na správnou výšku, ale nejjednodušším způsobem, jak správně nastavit světlomety je obětovat pár stokorun a nechat si je seřídit v servisu, kde jsou vybaveny tzv. regloskopem – přístrojem, který je určený k seřízení světel.
Bez kvalitních světel je jízda v zimě riskantní. Nejen, že nejste vidět, ale sami jako řidiči vidíte omezeně a nemusíte tak být schopni zareagovat včas na hrozící nebezpečí nebo nečekanou překážku. Zašlé světlomety nemusí projít STK, navíc investice 1000 Kč jednou za 30 000 najetých km pravděpodobně nikoho nezruinuje.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345