Povinne-ruceni.com

Za jaké závady vám policie může zabavit malý techničák?

Brzda

Policisté mají právo přímo na silnici zabavovat řidičům osvědčení o registraci vozidla neboli malý technický průkaz. Umožňuje jim to vyhláška č. 133/2016 Sb. Ta definuje třináct závad, které jsou natolik ohrožující, že jsou důvodem k odebrání malého technického průkazu a tím i k zákazu pokračování v jízdě. Vyhláška si klade za cíl vyloučit z provozu vozidla, která jsou nebezpečná pro samotného řidiče i pro ostatní účastníky silničního provozu.

Za jaké závady vám policie může zabavit malý techničák?

Nebezpečná vozidla ohrožují bezpečnost

Technický stav vozidel, která se po silnicích pohybují, se dost liší. Problémem jsou vozidla ve velmi špatném, až nebezpečném technickém stavu. Ten může být způsoben zanedbanou údržbou nebo neodbornou opravou po dopravní nehodě. U takových vozidel hrozí, že pokud se jejich závada naplno projeví, mohou zhoršit následky dopravní nehody, nebo případně nehodu přímo zavinit.

Odebrání dokladu, odtah a technická

Objeví-li policista na vašem autě některou z definovaných, níže vyjmenovaných závad, na místě vám odebere malý technický průkaz a neumožní vám další pokračování v jízdě. Auto tedy budete muset nechat odtáhnout a závadu nechat odborně odstranit. Potom se budete muset vydat na stanici technické kontroly, kde odborník posoudí, zda je již vozidlo ve vyhovujícím technickém stavu. Teprve poté vám bude technický průkaz vrácen.
Faktem zůstává, že většina „techničáků“ bývá zabavena nikoli při běžných silničních kontrolách, ale v okamžiku dopravní nehody. Právě bouraná auta, pokud v jízdě pokračují, mohou skrývat nebezpečné, život ohrožující závady.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Seznam závažných nedostatků

Podle vyhlášky o technických silničních kontrolách z roku 2016 jsou důvody k zadržení malého technického průkazu následující:

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345