Jak prodloužit životnost pneumatiky

13.11.2017

V dnešním článku se podíváme na to, jak prodloužit životnost vašich pneumatik a jak se o ně starat. Prvním předpokladem je, že zimní pneumatiky používáte v zimě a letní v létě. Jak jistě víte, letní pneumatiky v zimě jsou velmi nebezpečné, nejsou uzpůsobeny jízdě na namrzlé vozovce a už vůbec ne ve sněhu. A proč nepoužívat zimní pneumatiky v létě? Pneumatika se mnohem rychleji opotřebovává a začne ztrácet svoji přilnavost. Níže jsme sepsali pár rad jak prodloužit životnost pneumatik.

Jak prodloužit životnost pneumatiky

1. Měňte pozici pneumatik
Toto doporučení je určeno především pro řidiče aut s náhonem na přední kola. V takovém autě se více opotřebují přední kola, než ta zadní. Vznikne nám tedy nerovnoměrné opotřebení kol, kterému můžeme zabránit právě výměnou pozice pneumatiky.
2. Správné skladování sezonních pneumatik
Pokud chcete prodloužit životnost svých pneumatik, pak byste jim měli věnovat velkou pozornost především při skladování. Určitě není vhodné je po demontování hodit do sklepa a na začátku zimy pouze oprášit. Po sundání pneumatik z auta, je nejprve očistěte od všech kamínků a nečistot v dezénu a poté opláchněte čistou vodou. Pneumatiky byste měli skladovat na suchém a čistém místě. V žádném případě by pneumatiky neměly přijít do styku s oleji, či jinými chemikáliemi. Samostatné pneumatiky je nejlepší umístit do stojanu, pokud ho nemáte, pak je stačí poskládat ve stoje vedle sebe. Celá kola potom skládáme na sebe. V obou případech je žádoucí alespoň jednou za měsíc pootočit pneumatiky, či kola, aby nedošlo k deformaci pláště.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

3. Kontrola tlaku vzduchu
Ideálně jednou za 14 dní zkontrolujte tlak v pneumatikách. Pokud jsou správně nahuštěné, ušetříte tím opotřebení pneumatik a navíc vám nebudou zbytečně zvyšovat vaši spotřebu. Špatně nahuštěná pneumatika se opotřebovává až o 50 % rychleji. a zvyšuje spotřebu paliva až o 6 %.
4. Vyvážení kol
Vyvažovat svá kola byste měli přibližně po 20 000 ujetých km, nebo jednou za rok. Nevyvážené kolo se projevuje vibracemi, které pociťujeme buď na volantu, nebo v celém vozidle. Špatně vyvážená kola mohou prodloužit brzdnou dráhu vozidla a zkracují dobu životnosti ložisek a tlumičů.
5. Způsob jízdy
Dalším faktorem, který ovlivňuje životnost pneumatik je vaše jízda. Pokud jezdíte příliš rychle, prudce brzdíte a zatáčíte, pak se nemůžete divit, že jsou vaše pneumatiky poškozené.