Povinne-ruceni.com

Pojistné plnění a kdy má pojistitel právo na úhradu vyplacené částky

Tento článek byl publikován 17.2.2009 na ipodnikatel.cz
Přečtěte si další publikovné články o povinném ručení.

Ze zákonného pojištění vozidel má pojištěný nárok, aby za něho pojišťovna nahradila poškozeným uplatněné a prokázané nároky na náhradu škod, které pojištěný poškozenému způsobil.

Měli bychom však vědět jakému jednání či situacím se vyhnout. V §10 zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla jsou přesně vymezeny situace, kdy pojistitel vzniklou škodu hradí, ale má právo na úhradu vyplacené částky.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Pojistitel má proti pojištěnému právo na náhradu toho, co za něho plnil, jestliže prokáže, že pojištěný:

Porušením základních povinností při provozu vozidla na pozemních komunikacích se pro účely tohoto zákona rozumí:

Provozovatel vozidla odpovídá společně a nerozdílně s pojištěným za pohledávku pojistitele na náhradu vyplacené částky proti pojištěnému, neprokáže-li, že nemohl jednání pojištěného ovlivnit. Právo na náhradu vyplacené částky proti provozovateli vozidla nevzniká v případě, kdy provozovatel vozidla utrpěl v době, kdy vozidlo sám neřídil, škodu, za kterou odpovídá pojištěný, a to do výše, ve které mu podle tohoto zákona vzniklo právo na plnění z pojištění odpovědnosti.

Pojistitel má proti pojistníkovi právo na úhradu částky, kterou vyplatil z důvodu škody způsobené provozem vozidla, jestliže její příčinou byla skutečnost, kterou pro vědomě nepravdivé nebo neúplné odpovědi nemohl pojistitel zjistit při sjednávání pojištění a která byla pro uzavření pojistné smlouvy podstatná.

Součet požadovaných náhrad nesmí být vyšší než plnění vyplacené pojistitelem v důsledku škodné události, se kterou toto právo pojistitele souvisí.

Porušil-li pojištěný některou z povinností, je pojistitel oprávněn na něm požadovat úhradu nákladů spojených s šetřením pojistné události nebo jiných nákladů vyvolaných porušením těchto povinností. Tím není dotčeno právo pojistitele na úhradu vyplacené částky.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345