Povinne-ruceni.com

Řízení pod vlivem alkoholu

To, že alkohol za volant nepatří, ví snad každý řidič. Avšak bohužel ne každý k této skutečnosti přistupuje zodpovědně a dodržuje zákonem předepsaná pravidla. Argumentem “Jedno pivo se mnou nic neudělá!” nebo “Ta jedna sklenka ze mě už dávno vyprchala.” omlouvají své nešťastné rozhodnutí – vložit klíčky do zapalování a… Však dál už to znáte.

Řízení pod vlivem alkoholu

Jak je to s alkoholem za volantem u nás?

Hodnota alkoholu v krvi Míra porušení zákona Pokuta Zákaz řízení Počet bodů
do 1 promile přestupek 2 500,- Kč – 20 000,- Kč 6 – 12 měsíců
  • do 0,3 promile  0 bodů
  • nad 0,3 promile 7 bodů
nad 1 promile trestný čin 25 000,- Kč – 50 000,- Kč 12 – 24 měsíců

Na dovolené si k obědu můžete dát “pivko”, ale ne všude

Vyrážíte-li na letní dovolenou do Chorvatska, Bulharska, Francie, Itálie nebo Rakouska, nemusíte se zde bát si k obědu objednat jedno malé desetistupňové pivo nebo sklenku bílého vína. V některých případech je však rozhodující věk řidiče a jeho profese. Pozor například v Maďarsku, Slovensku či Řecku, zde platí úplný zákaz pití alkoholu před jízdou bez výjimek.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Odbourávání alkoholu u každého jedince jinak

Alkohol v našem organismu je tělem vnímán jako něco cizorodého, špatného, jedovatého, a proto se ho snaží v co nejkratší době dostat ven. Na délku odbourávání alkoholu existuje spousta tabulek a aplikací, avšak ne vždy se na ně můžeme spolehnout. Žádná tabulka nám nezaručí 100 % jistotu, že v určenou chvíli jsme schopni řídit vozidlo a nemáme v sobě ani promile alkoholu.
Faktory ovlivňující odbourávání alkoholu:

Cítit se příjemně neznamená “být schopen”

Alkohol v krvi ovlivňuje celou řadu mechanismů v těle, které nám pomáhají správně fungovat. Každým douškem jakéhokoli opojného nápoje dochází k utlumení smyslů, ke zpomalení reakcí a bývá narušeno vnímání reality. Především za volantem musí být každý řidič schopen jednat rychle a s čistou hlavou. Alkohol navíc zvyšuje agresivitu a omezuje periferní vidění, které je při jízdě tolik důležité. Proto i minimální množství této návykové látky v krvi je nepřípustné.

K zamyšlení

Až budete usedat za volat “jen s jedním pivkem” nebo “zbytkáčem v krvi”, nezapomeňte, že tam venku zrovna může být někdo z vašich blízkých a jedno vaše sešlápnutí plynu může zanechat velké šrámy na těle i na duši. Cestujte s rozvahou a neriskujte pro jednu sklenku životy druhých. V případě vámi zaviněné nehody vám pak nepomůžou žádná možná pojištění, ani havarijní, ani úrazové, celá zodpovědnost zůstane na vašich bedrech. Pokuty, body a jiné tresty nejsou nad morální trest, který zůstane hluboko ve vás.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345