Povinne-ruceni.com

Elektronické dálniční známky – kde ji koupit a výhody, které se s novým systémem pojí

Elektronická dálniční známka

Po čtvrtstoletí užívání dálničních známek ve formě kupónů přichází změna. Po 25 letech zmizí nutnost nepříjemného seškrabávání staré dálniční známky z předního skla automobilu, nalepení známky nové a pečlivé uschování odstřižku, který byl součástí zakoupeného kupónu. Výhod z elektronické dálniční známky plyne ale více.

Elektronické dálniční známky – kde ji koupit a výhody, které se s novým systémem pojí zdroj: edalnice.cz

Přechod na elektronickou známku

Dnešní doba je dobou internetu a chytrých zařízení. Změna na dálniční známku v elektronické podobě je logickým krokem a dá se očekávat, že obdobnými proměnami projdou i jiné oblasti, které budou chtít využít moderní technologie na maximum.

Hlavní výhodou projektu elektronické dálniční známky je zjednodušení jejího pořízení, a to jak pro tuzemské řidiče, tak i motoristy ze zahraničí. Není ovšem nezbytně nutné mít internetové připojení, abyste si dálniční známku mohli zakoupit – možností, jak ji získat, je hned několik:

Ať už zvolíte jakoukoliv z variant, kde elektronickou dálniční známku pořídíte, vždy budete muset poskytnout následující údaje:

Cena dálniční známky zůstává v podstatě stejná, jako v minulých letech. Pokud Vaše vozidlo využívá ekologické pohonné hmoty (zemní plyn, biometan), máte nově nárok na 50% slevu z ceny dálniční známky.

Výhody

Přechod na nový systém elektronické dálniční známky s sebou přináší řadu výhod. Pohodlnost a jednoduchost jejího pořízení bez nutnosti návštěvy některého z prodejních míst je výhodou nejvýraznější. Elektronické dálniční známky budou mít nově klouzavou platnost – to znamená, že bude dálniční známka platná jeden rok od vybraného data. Na rozdíl od minulých let nebudete muset dálniční známku „přeplácet“, pokud se rozhodnete pořídit si roční variantu například až v červenci – dle starého systému byste tak zaplatili cenu za jeden rok, ale známku byste mohli využívat pouze sedm měsíců.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Další výhodou, nyní pro Policii ČR a Celní správu ČR, je zvýšení efektivity kontroly platnosti dálničních známek. Kontrolu na zpoplatněných úsecích budou výše zmíněné orgány provádět pomocí kamer umístěných ve vozidlech či na kontrolních branách – kamery budou snímat SPZ projíždějících vozidel a ověří v databázi, zda má vozidlo platnou dálniční známku či zda je od ní osvobozeno. Proces ověřování se tak výrazně zrychlí. Některými z dalších výhod nového systému jsou:

Osvobození

Výrazných změn se dočká i výčet osvobozených vozidel – tedy vozidel, která jsou zproštěna povinnosti mít platnou dálniční známku v případech, kdy využívají placené úseky. Hlavní změny začnou platit již od 1. ledna 2021:

Po podání oznámení mohou být osvobozená také vozidla registrovaná v zahraničí, využívají-li pohon na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon a jejich hodnoty emisí oxidu uhličitého nepřekračují 50 g/km).

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345