Povinne-ruceni.com

Proč z nových vozů mizí rezervy?

Výměna pneumatiky

Každé kilo se počítá a neplatí to jen při shazování povánočních tělesných kil, ale i při výrobě a konstrukci vozů. Ekologie tlačí na snižování spotřeby a emisí, které lze částečně snížit i nižší hmotností vozu. Náhradní kolo totiž váží i více než 15 kilogramů!

Hlavní důvody pro rušení povinnosti vozit rezervu

  1. Nižší hmotnost vozu
  2. Mobilním telefonem lze snadno přivolat pomoc v případě defektu
  3. Široká síť asistenčních služeb
  4. Použití sady pro nouzovou opravu pneumatiky
Proč z nových vozů mizí rezervy?

Alternativy

Run-flat

Run-flaty jsou dojezdové pneumatiky, které mají speciální ocelovou konstrukci se zesílenou bočnicí, takže i s defektem a ztrátě tlaku při rychlosti 80 km/h je na nich možné překonat vzdálenost minimálně 100 km (podle výrobce).
Výhody

Nevýhody

Opravná sada

Na trhu je velké množství opravných sprejů s širokým cenovým rozpětím: od mechanické opravné sady za desítky korun, přes jednorázový sprej za stovky korun až po sadu, která obsahuje kompresor a měnitelnou náplň lepidla, která stojí tisíce korun. Podle reklamy a výrobců nových automobilů, kteří se rozhodli vyměnit konzervativní rezervu za opravnou sadu, by tato sada měla být instantní náhradní pneumatikou, čili srovnatelnou náhradou pro původní rezervu.
Výhody

Nevýhody

Samozacelovací pneumatiky

Pneumatiky jsou vyplněny vysokoviskózním polymerem (tlustou vrstvou černé tekutiny), který je schopen defekt utěsnit při minimální ztrátě tlaku. Tuto technologii vyvinula firma Continental přímo na zakázku automobilky Volkswagen.
Výhody

Nevýhody

Podle statistik dojde v Evropě k defektu proražení pneumatiky v průměru každých 75 000 km. Ne u všech vozů lze však nahradit rezervní pneumatiku v zavazadlovém prostoru jinou alternativou. U starších vozů je nezbytná a u některých vozů je považována za jejich součást, což je podmínkou platnosti homologace.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345