Povinne-ruceni.com

Nejčastější závady, kvůli kterým neuděláte technickou kontrolu

auto v autoopravně

Stanice technické kontroly ověřuje kondici vašeho vozu. Technici STK se kromě technického stavu vozu a měření emisí zaměřují i na další závady. Ty sice mohou řidičům připadat banální, protože jejich oprava je mnohdy velmi rychlá, avšak kvůli nim vás mohou z technické vyhodit. O jaké nejčastější závady se jedná? Jak jim předejít a vyhnout se reparátu?

Nejčastější závady, kvůli kterým neuděláte technickou kontrolu

U nových vozů je návštěva stanice technické kontroly podle vyhlášky vyžadována po 4 letech provozu a potom každé 2 roky. Kdy je čas vyrazit na kontrolu, vám napoví pohled na vaši poznávací značku, kde je vylepena známka v podobě červené nálepky s vyznačeným datem platnosti STK. Nebo prozkoumání velkého technického průkazu. Kdo nemá platnou STK, hrozí mu pokuta od policie ČR. Pokuta může dosáhnout až 10.000 korun, ve hře je také zákaz řízení. V případě, že se stane autonehoda, ve které nemusí být viníkem řidič s prošlou STK, hrozí mu neproplacení vzniklé škody od pojišťovny.

Co se na STK především kontroluje?

Na stanici technické kontroly sebou musí řidič dovést kromě auta v dobrém stavu malý technický průkaz, zelenou kartu, ale také velký technický průkaz. Pracovníky kontroly na vašem voze především zajímá:

Chyby, se kterými vás pustí, ale je lepší je opravit:

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Loading…

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Závady, které je nutné opravit do 30 dnů a na STK se vrátit

V takovém případě sice majitel auta získá červenou nálepku, ale ta je platná pouze 30 dní.

Vyhození z STK je určitě nepříjemný zážitek a navíc přináší majitelům vozu více práce a povinností, aby dal vůz do požadovaného stavu. Přitom některé závady, které jsou výše uvedené si jednoduše každý řidič ověří a mnohdy i opraví sám. To jestli nám svítí všechna světla kontrolujeme vizuálně, a když nesvítí, vyměníme rozbitou žárovku. Je jasné, že v některých autech je to úkol nelehký, naštěstí existuje návod k obsluze. Rozměry pneumatik si také můžeme ověřit, třeba už při přezouvání auta. Když obejdete svoje auto dokola a trochu se ohnete, uvidíte také, jak moc je vůz a jeho sloupky prolezlé korozí. Nebezpečné je auto, ze kterého kdekoliv trčí ostré hrany. S rozkvetlým autem se na STK taky raději chlubit nechoďte. S výmluvou typu já jsem nevěděl, že mi nefungují pásy, nejspíš také nepochodíte.

Zkrátka řidič by měl vzít rozum do hrsti a jet na STK jen s takovým autem, o kterém je sám přesvědčený, že je bez větších závad. Vyhne se tím nepříjemných situacím a dalším nákladům za opakování kontroly. Dnes už snad každý automechanik nabízí službu přípravy auta na STK, takže je potřeba zvážit, zda raději neinvestovat tímto směrem.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345