Povinne-ruceni.com

Amortizace vozidla. Pojišťovny nechtějí platit u starších bouraných aut nové náhradní díly

Když si vybíráme povinné ručení, zpravidla se rozhodujeme jen podle ceny. Snad každého z nás napadne při sjednání tohoto zákonného pojištění – nechráním svůj majetek, ale majetek někoho druhého, tak proč si s tím lámat hlavu? Protože i Vy se můžete stát poškozeným a kvalitní pojistka viníka nehody Vám usnadní vyřízení škody.

Představte si, že do Vás někdo na parkovišti nacouvá a Váš nárazník je na odpis. Viník vozidla bez zbytečného protahování svou chybu uzná a událost nahlásí své pojišťovně, tím to pro něj končí a pro Vás začíná. Musíte jednat se servisem a s pojišťovnou. A aby toho nebylo málo, část opravy si musíte zaplatit sami? Zní to jako hloupý vtip, ale potkat to může i Vás.

Pojišťovny neproplácejí plnou škodu z povinného ručení

Pojišťovny z důvodu amortizace krátí pojistné plnění z povinného ručení. Při výměně poškozené části vozidla Vám proplatí částku v hodnotě staré poničené součásti vozidla.

Pojišťovny argumentují tím, že díky novým dílům se vozidlo dostává do lepšího stavu než před havárií. Dopravní nehoda zpravidla sníží hodnotu vozidla, i když při opravě bude použitý nový náhradní díl.

Jak se bránit krácení pojistného plnění

Nelíbí se Vám jednání pojišťovny? Cítíte se být poškozeni? Nevzdávejte to a podejte odvolání. Pokud i to pojišťovna zamítne, nezbývá Vám než se soudit.

Problematice s krácením pojistného plnění se věnuje řada sdružení na ochranu práv spotřebitelů. Jedním z nich je i Kancelář pro ochranu práv poškozených, která úspěšně vymohla 75 778 550 korun.

Jaké zkušenosti máte Vy s vyplácením pojistného plnění při nezaviněné dopravní nehodě? Dostali jste vždy to, na co jste měli nárok? Nebo jste si část opravy museli doplatit?

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345