Prohřešky řidičů v zimním období na které byste si měli dát pozor

25.01.2018

Podle průzkumů jsou řidiči v zimě až dvakrát víc agresivní než v létě. Kromě vysoké rychlosti, nebo nedodržování dopravních značek vám může být udělena pokuta za špatně očištěné auto, používání letních pneumatik v zimě, nebo příliš vysokou rychlost při jízdě se sněhovými řetězy.

Prohřešky řidičů v zimním období na které byste si měli dát pozor

Pozor na zimní pneumatiky

Neměli byste zapomenout na dopravní značku, která přikazuje obutí zimních pneumatik. Jakmile by se při šetření dopravní nehody zjistilo, že máte letní pneumatiky místo zimních, je možné, že vám pojišťovna nevyplatí pojistné plnění. Pokud na úseku označeném touto dopravní značkou pojedete bez zimních pneumatik, hrozí vám pokuta až 2000 Kč.

Špatně očištěné auto od sněhu a ledu

Asi nikomu se nechce ráno přivstat kvůli očištění auta, ale je to opravdu potřeba. Už od února 2016 platí novela, která zakazuje jízdu se zmrzlými okny a sněhovou čepicí na střeše auta. Sníh ze střechy by mohl ohrozit buď chodce, nebo vás jelikož by mohl sjet na čelní sklo a bránit vám ve výhledu. Pokud byste ze svého auta neodstranili veškerý sníh ze střechy auta a mráz z oken, hrozila by vám pokuta ve výši 2 000 Kč. Pokuty vám hrozí nejen v České republice. V zahraničí by vám mohla být udělena pokuta několika násobně vyšší. V Rakousku je nejvyšší možná pokuta za stejný prohřešek až 5000 EUR. Kromě kontroly oken, kapoty a střechy navíc kontrolují i registrační značku. Švýcarští policisté kontrolují kromě toho ještě zpětná zrcátka a přední i zadní světlomety.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jízda se sněhovými řetězy

Pro někoho je jízda bez sněhových řetězů v zimě nepředstavitelná. Měli byste ale myslet na vyhlášku Ministerstva dopravy, která určuje maximální povolenou rychlost se sněhovými řetězy. Nezáleží ani na typu sněhových řetězů, nebo na doporučení výrobce. Další věcí, za kterou vám hrozí postih jsou pneumatiky s hroty. Jízda s nimi je v České republice zakázaná, jelikož by hroty mohly zničit silnice.