Jak spočítat spotřebu auta - ceny pohonných hmot

04.12.2017

Kvůli rostoucím cenám paliva se řidiči čím dál tím více zajímají o spotřebu svého auta.
Ať už je váš důvod k výpočtu spotřeby auta jakýkoliv, ukážeme vám jak na to. Na internetu najdete spoustu online kalkulaček, do kterých vyplníte pouze spotřebované palivo v litrech a ujetou vzdálenost v km. Výpočet je ale opravdu jednoduchý, takže vám bude stačit tužka a papír a chvilka času.

Jak spočítat spotřebu auta – ceny pohonných hmot

Výpočet spotřeby auta

Základní vzorec vypadá takto:
průměrná spotřeba = (spotřebované palivo / ujetá vzdálenost) * 100
K určení množství spotřebovaného paliva nám bude stačit natankovat plnou nádrž. Při dalším tankování se akorát podíváte, kolik vám zbývá natankovat do opět plné nádrže a to je spotřebované palivo.
Ujetou vzdálenost určíte opravdu snadno. Při prvním tankování plné nádrže se akorát podíváte na tachometr a zjistíte kolik km máte celkem ujeto. Jakmile pojedete natankovat podruhé, pak se opět podíváte na tachometr a odečtete od tohoto čísla údaj, který jste zjistili při prvním tankování.
Průměrná spotřeba auta se vždy počítá na 100 km. Tzn. pokud je cena paliva 30 Kč, vy jste natankovali 30 litrů a ujeli 450 km, pak vypadá vzorec pro výpočet spotřeby takto:
průměrná spotřeba = (30/450)*100
Průměrná spotřeba při těchto údajích vyjde 6,66 l/100 km

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Co udělat pro snížení spotřeby auta?

Nejdůležitější je šetřit motor. Pokud víte, že intervaly na semaforech jsou opravdu dlouhé, vyplatí se vám vypnout motor, a poté znovu nastartovat. Spousta lidí má ve svém autě Start-Stop systém, který vypíná motor automaticky za vás. Neměli byste určitě zapomínat na kontrolu tlaku v pneumatikách. Přehuštěné pneumatiky mají větší odpor vzduchu a spotřeba se tak může zvýšit až od čtvrt litru na 100 km. Spotřebu auta můžete také ovlivnit stylem své jízdy. Jízda typu „brzda-plyn“ rapidně zvýší vaši spotřebu.

Jak nejlépe evidovat dlouhodobou spotřebu auta?

  1. Mobilní aplikace

V dnešní době existují mobilní aplikace téměř na vše, tak proč je nevyužít i k zapisování spotřeby vašeho auta? Takových aplikací je spousta a většina nenabízí pouze zaznamenávání spotřeby, ale například také evidenci ujetých km, zobrazení míst kde jste tankovali, nebo třeba náklady na servis. Mezi nejlepší aplikace v této oblasti patří:

  • Fuelio,
  • PHM & Náklady,
  • nebo Moje Auto.

Všechny tyto aplikace lze stáhnout na mobilní zařízení s androidem Vybrali jsme pro vás aplikace, které jsou v českém jazyce, což značně usnadní práci s nimi.

  1. Využití počítačových programů

Na internetu najdete velké množství programů, které mají v podstatě stejnou funkci jako mobilní aplikace. Výhodou je, že se vám zaznamenaná data nikam neztratí a máte je vždy k dispozici. Nejznámější počítačový program pro evidenci informací o vašem autě je:

  • Moto assistant 1.3. Pokud budete pečlivě vyplňovat cenu a množství pohonných hmot, stav tachometru a datum, pak program sám vytvoří užitečné statistiky.
  • Podobný program je například Cestoval 1.5. Pokud si nechcete stahovat programy do počítače, pak vám postačí pouze Excel, který si můžete upravit podle svých představ.
  1. Zaznamenávání na papír

Někdo není příznivcem moderních technologií a stále si vše nejraději zaznamenává na kus papíru. Určitě to není na škodu, nezabírá vám to paměť v telefonu, nechodí vám různá upozornění z mobilních aplikací a můžete si vše zapisovat podle vašich představ. Problém může nastat ve chvíli, kdy si nemůžete vzpomenout na to, kam jste si papír s poznámkami uložili a můžete tak s evidencí vaší potřeby začít od začátku.