Výhody a nevýhody elektrické brzdy

24.11.2017

Elektronika proniká do našich životů stále více a život bez ní si už jen stěží dokážeme představit. Stranou nezůstávají ani automobily, které jsou vybaveny spoustou elektronických pomocníků. Už se zdaleka nejedná pouze o elektrické ovládání oken či zrcátek. Dnes běžně v autech najdeme tlačítko také namísto klasické ruční brzdy. Jaké možnosti toto řešení řidičům přináší? A může řidiče elektrická brzda něčím nemile překvapit?

Výhody a nevýhody elektrické brzdy

Zabrzdění stiskem tlačítka

Parkovací brzda, běžně nazývaná ruční brzda (právě kvůli jejímu původnímu ovládání pomocí ruční páky), má za úkol zajistit stojící auto proti samovolnému rozjetí. Dnes má parkovací brzda často podobu pouhého tlačítka, a to nejen u automobilů vyšší třídy.

Komfort, bezpečí a další výhody

Důvodem pro zavádění nových, moderních prvků do automobilů je obvykle zjednodušení, větší pohodlí a bezpečnost. To platí i pro elektrickou parkovací brzdu. Shrňme si ale veškeré její výhody:

  • Snadné a pohodlné ovládání.
    Elektrická brzda se snadno ovládá. Pro aktivaci stačí stisknout tlačítko, při rozjezdu se brzda sama odjistí. Po vypnutí zapalování se sama dotáhne na potřebnou úroveň. Nemusíte se bát, že ji zatáhnete málo, nebo že ji naopak zatáhnete tak moc, až vám skoro zůstane v ruce.
  • Elegantní řešení interiéru.
    Ve srovnání s klasickou pákou vypadá o mnoho lépe a nezabírá tolik místa.
  • Bezpečí.
    Elektrická brzda se obvykle aktivuje při zastavení vozidla ve chvíli, kdy dojde k vypnutí motoru nebo kdy řidič otevře dveře a zároveň má vyřazeno na neutrál. V případě, že by se řidič dopustil takové chyby, se elektrická brzda postará o zajištění stojícího automobilu.
  • Pomoc při rozjezdu.
    Zejména začínající řidiči ocení, že jim elektrická brzda umožní plynulý rozjezd i v kopci. Brzda se zpravidla při rozjezdu uvolní plně automaticky.
  • Funkce nouzové brzdy.
    Pokud tlačítko elektrické brzdy stisknete za jízdy a podržíte ho déle, aktivuje se režim nouzového zastavení a vozidlo prudce zabrzdí až do úplného zastavení. Tato funkce je užitečná hlavně ve chvíli, kdy řidič není schopen ovládat vozidlo a zastavení zůstává v rukou spolujezdce.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Úskalí elektrické brzdy

Při používání elektrické parkovací brzdy je třeba mít na paměti, že i tato vymoženost s sebou nese určité nevýhody. Patří mezi ně:

  • Náročnější servis a opravy.
    Sofistikovanější řešení elektrické brzdy znamená také složitější servis. Přestože běžné opravy auta zvládáte sami, s nefunkční elektrickou brzdou si bez příslušného softwaru neporadíte. Překvapit vás může i vyšší cena dílů.
  • Nebezpečí poruchy.
    Složitější systém elektrické brzdy představuje větší riziko poruchy.
  • Závislost na elektrickém okruhu.
    Pokud elektronická soustava selže, hrozí, že se s vozem nerozjedete. To se může stát například při úplném vybití baterie. Některá auta je možné manuálně odbrzdit, jiná budou vyžadovat softwarové řešení.
  • Nenabízí vše, co ruční páka.
    Elektrická brzda neumožňuje parkování jen se zařazenou rychlostí – obvykle se vždy aktivuje. Nedovolí vám ani takové manévry v zatáčce či na sněhu, jaké jste byli zvyklí provádět s mechanickou ruční brzdou.