Využití telematiky v dopravě

23.07.2018

Již dnes jsou moderní automobily schopny samy zaparkovat, udržet vozidlo v jízdním pruhu, hlídat řidiče, zda se mu nezavírají oči nebo upozornit na překážku na silnici. S narůstajícím počtem aut na pozemních komunikacích se ale zároveň zvyšují požadavky na bezpečnost, hospodárnost a ekologičnost provozu. Ke slovu se tak dostává telematika, nový obor, jehož název vznikl spojením slov telekomunikace a informatika.

Telematika v dopravě

Zázračná krabička

Telematické zařízení si jednoduše lze představit jako krabičku vybavenou GPS jednotkou a SIM kartou schopnou sbírat a posílat data, ke kterým se uživatel poté dostane lehce přes PC s internetem. V dnešní době je možné data zobrazovat i díky aplikacím v mobilních telefonech nebo tabletech.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Výhody telematiky

Mezi nejvýznamnější přínosy telematiky z pohledu řidiče soukromého nebo firemního vozidla patří:

  • vyhodnocení stylu jízdy vozidla (vysoká rychlost vede k vyšší spotřebě pohonných hmot a tím i vyšším emisím)
  • hlídání servisních intervalů (snižuje se riziko zanedbání péče o vůz)
  • informace o pohybu vozu v případě jeho odcizení (určí polohu vozu, a to i zpětně)
  • redukce doby, kdy auto běží na volnoběh (volnoběh opět vede k vyšší spotřebě paliva)
  • volba nejvhodnější trasy (úspora času a paliva)
  • informování asistenční služby o nehodě vozu díky nárazovému čidlu

Šetříme na pojistném

Využití telematiky v dopravě - pojistné

Chce-li řidič jakéhokoliv motorového vozidla ušetřit na povinném ručení nebo havarijním pojištění, je instalace telematiky do vozu jednou z možností, jak toho dosáhnout.
Díky výstupům, které telematické zařízení poskytuje, lze totiž konkretizovat riziko každého řidiče a tím spravedlivěji stanovit pojistné. Vedle počtu najetých kilometrů je systém schopen poskytnout informace o typu komunikace, na které se motorista nejčastěji pohybuje, zda jezdí spíše ve městě nebo mimo město, změřit průměrnou délku cest a říci, v jakou denní dobu nejvíce vyráží na cesty.
Kromě toho na řidiče rovněž prozradí, jakým stylem projíždí zatáčky, jak intenzivně brzdí nebo jaká je jeho průměrná rychlost. I tato zjištění by se v budoucnu mohla do výpočtu pojistného promítnout a odpadl by tak prvek neférovosti při určování jeho výše.
Byť poskytuje telematika pro svého uživatele řadu výhod, její využití v osobní dopravě je teprve v plenkách. Neochota lidí nechat se dobrovolně monitorovat vede k tomu, že je telematika využívána spíše firmami ke snižování nákladů za svůj vozový park. Pokud by však došlo k zásadnímu zlevnění povinného ručení pro řidiče kvalitní a jezdící podle předpisů, mohli bychom očekávat její rozšíření i do soukromé sféry. A možná by se nám všem na silnicích jezdilo o něco lépe.