Co čeká řidiče na technické kontrole v roce 2018

16.02.2018

STK neboli stanice technické kontroly má za úkol ověřovat technický stav všech vozidel, která jezdí po našich cestách. Díky těmto kontrolám se na silnicích nesetkáváme s vraky, které jsou nebezpečné a vypouští do ovzduší mraky škodlivin. Řidičům je povinnost projít touto kontrolou dána zákonem a komu platnou STK vypršela, přesto jezdí, hrozí tučná pokuta. V letošním roce došlo k několika změnám hlavně v oblasti emisního měření. Pojďme se podívat, jak to letos s STK a emisemi bude.

Co čeká řidiče na technické kontrole v roce 2018

Technickou kontrolu jsou povinni absolvovat všichni majitelé automobilů, motorek a přívěsných vozíků, jejíž hmotnost nepřekročila 3,5 tuny. Vlastníky nových aut čeká první kontrola po čtyřech letech a potom co dva roky.

Co si vzít sebou

Kromě vozidla, které je v dobrém stavu a řidič si není vědom žádných závad, sebou na STK musí přinést:
Velký technický průkaz – technický průkaz vozidla
Malý technický průkaz – osvědčení o technickém průkazu vozidla
Protokol o provedeném měření emisí (jen ti, kteří si nechali emise změřit jinde než na stanici STK)

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak kontrola probíhá

Po příjezdu na stanici STK si váš vůz vezme na mušku technik. Jeho úkolem je provést kontrolu technického stavu auta. Zaměří se na podvozek, výfukový systém, stabilizátory a odpružení vozu a další součásti. Poté jdou na řadu brzdy, které jsou testovány, zjišťuje se mimo jiné jejich účinnost. Kontrolou prochází také světla, povinná výbava vozu, světlomety, vyzkouší se funkčnost blinkrů, stěračů a klaksonu. Důležitým krokem k získání červené známky je měření emisí.

Co čeká řidiče na technické kontrole v roce 2018

Měření emisí

Emise se vozům měří přímo v místě, kde se provádí technická kontrola, a nebo je možné si je nechat změřit ve stanici pro měření emisí. Takové stanice často bývají součástí autoservisů. K technické kontrole se můžete dostavit s vlastním protokolem o měření emisí, ale nesmí být starší 30 dní.
Od letošního ledna došlo na stanicích měření emisí k několika změnám. Hovoří se o zpřísnění celého režimu. Na rozdíl od stanic STK, kterých je u nás 360 a jsou regulovány ministerstvem dopravy a nutnými licencemi k jejich provozování, stanic emisí je u nás přes tisícovku.

Změny na stanicích měření emisí od ledna 2018

Pořízení fotografii automobilu z jeho přední a zadní strany
Pořízení fotografie výrobního štítku, VIN kódu, poznávací značky a také tachometru. Tuto povinnost mají stanice STK již od roku 2016.
Protokoly a výsledky měření se budou evidovat do státního systému on-line. Na každém z nich bude nyní uvedeno přesné datum a čas provedení měření. Tímto se má zamezit, možnosti nechat si změřit emise na jiné stanici, pokud vůz na jedné z nich nevyhověl stanoveným podmínkám. V systému tištění protokolů také není možné provádět žádné úpravy a změny. Tento fakt vede k obavám provozovatelů emisních stanic. Hovoří o tom, že někdy systém neumožní měření z důvodů administrativní chyby, když je vůz jednou označený za nevyhovující, není možné ho znovu přeměřit.
Z výše uvedených důvodů, dojde nejspíš ke zdražení měření emisí.
Tyto změny jsou zaváděny z důvodu sjednocení technických kontrol vozidel v evropském měřítku. Momentálně jsme my a naši slovenští sousedé jedinými státy EU, kde se emise měří mimo stanice technické kontroly. Předpokládá se, že toto zpřísnění podmínek je jen mezikrokem a v budoucnu se emise budou řešit jen na STK.

Ceny STK a měření emisí

Za technickou kontrolu zaplatí řidiči v průměru 1.000 Kč, někde je to více a někde o pár korun méně. Na změření emisí je nutné si připravit částku od 800 Kč do tisícovky. U emisního měření záleží na zvolené emisní stanici a druhu motoru automobilu. Stanice technické kontroly většinou nabízejí také změření emisí a s tím je spojená výhodná cena a pohodlí pro řidiče, protože celou kontrolu zařídí na jednom místě. Ti, kteří neprojdou kontrolou na první pokus a na STK se vrací po měsíci s vyřešenými závadami, platí za opakovanou kontrolu od 200 do 500 Kč.

Nejčastější závady, kvůli kterým se vám nepodaří projít STK

  • Únik kapalin z vozidla.
  • Špatný rozměr pneumatik – porovnává se skutečný stav pneumatik a těch, které má vůz mít podle velkého technického průkazu.
  • Sjeté nebo ojeté pneumatiky, ty mohou napovědět technikovi STK, že nemusí být v pořádku ani geometrie auta.
  • Světlo, které nesvítí – speciálně se kontroluje levé přední světlo, za které může být řidič z STK vyhozen.
  • Příliš ztmavená skla.
  • U dieselových motorů absence filtru pevných částic.

Obrazně se říká, že vás za tyto závady z STK vyhodí. V praxi to funguje, tak, že pravděpodobně získáte červenou známku, na ní je ovšem vyznačená platnost jeden měsíc – 30 dní. V této době má vlastník auta možnost dát všechny zjištěné závady do pořádku. Pro reparát na STK si sebou řidič vezme znovu velký a malý technický průkaz, protokol o emisním měření a také protokol o předchozí technické kontrole na jehož základě je prováděna opakovaná STK.