Jak nejlépe převážet lyžařské vybavení

27.11.2017

Chystáte se na zimní dovolenou, už se vidíte na svahu, ale nevíte jak přepravíte lyže? Doby kdy se lyže připevňovaly napínacími lanky a hákem na střechu jsou už dávno pryč. V dnešní moderní době máte na výběr ze dvou možností – uložit lyže do střešního boxu, nebo do střešního nosiče. Rozhodně nedoporučujeme převážet lyže v autě, prostrčené zadní sedačkou až k řadící páce. Pokud byste jeli s takto uskladněnými lyžemi v Rakousku, hrozila by vám pokuta ve výši až 13 500 Kč.

Jak nejlépe převážet lyžařské vybavení

Střešní box, nebo nosič?

Velkou roli hraje kolik vás na zimní dovolenou jede. Pokud jedete ve dvou, pak se vyplatí pořídit si spíše nosič a ostatní věci naskládat do kufru. Jestliže jede celá rodina i s dětmi, pak je určitě lepší možností střešní box (neboli “rakev”), do kterého kromě lyží naskládáte také lyžáky, oblečení a vlastně vše co se vám do auta nevejde. Chcete-li se rozhodovat podle toho, co vás vyjde levněji, pak je jednoznačným vítězem střešní nosič. Ať už se rozhodnete jakkoliv musíte mít na svém autě připevněné příčníky, na které namontujete “rakev”, nebo nosiče.

Střešní box

Doporučujeme vám vybrat si kvalitní box z pevného plastu, který je zabezpečený několika zámky, aby se do něj nikdo cizí nedostal. Nejdůležitější je při výběru správné rakve nosnost střechy vašeho auta. Neméně důležitým parametrem je potom velikost rakve. Příliš velká a těžká rakev by mohla ohrozit vaši bezpečnost, proto se vždy poraďte s prodejcem. Rakve jsou vyráběny tak, aby každý zvládl montáž bez větších problémů. Nejlevnější boxy seženete od 3 000 Kč, ty nejdražší se potom pohybují kolem 20 000 Kč.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Střešní nosič

Před koupí nosiče se musíte nejprve rozhodnout kolik lyží budete převážet. Podle toho se potom odvíjí typ nosiče, ale hlavně cena. Nejlevnější nosiče pořídíte od 800 Kč, ale musíte počítat s tím, že vám vydrží na jednu až dvě sezony. Pokud chcete nosič, který něco vydrží, pak je průměrná cena 3 000 Kč. Většina nosičů je vybavena bezpečnostním zámkem, aby vám někdo lyže ze střechy neukradl.