Statistika nehodovosti na evropských cestách

04.08.2017

Přestože se často mluví o vzrůstající oblibě tuzemských dovolených mezi českými turisty, pravdou je, že počet cest do zahraničí, které Češi ročně podniknou, se výrazně nemění, od roku 2014 statistiky dokonce zaznamenávají mírný nárůst. Stabilně téměř polovina dovolenkářů volí za způsob dopravy pro cestu za hranice osobní automobil. Jaký je nejčastější cíl jejich cesty a jsou silnice v daných zemích během letní sezóny bezpečné, nebo se s ohledem na počty nehod vyplatí odložit cestu do méně frekventovaných měsíců?

Statistika nehodovosti na evropských cestách

Nejoblíbenější destinace českých turistů

Ceny leteckých zájezdů jsou v současné době velmi příznivé, přesto Češi preferují dovolenou v blízkých evropských zemích a za způsob dopravy volí nejčastěji jízdu osobním automobilem. Důvodem může být obava ze současné bezpečnostní situace v Evropě a důvěra v bezproblémový průběh dovolené v sousedních zemích.
V roce 2016 podnikli Češi celkem 5 552 tis. soukromých cest do zahraničí. Nejčastějším cílem jejich cest bylo Chorvatsko, Slovensko, Rakousko a Itálie.
Počet cest rezidentů do zahraničí - nejčastější destinace
Pokud posuzujeme délku dovolené, u delších pobytů pomyslně vítězí Chorvatsko, Slovensko drží prim u cest trvajících 1-3 dny.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Cestování dovolenkářů autem

Auto zůstává nejoblíbenějším dopravním prostředkem, přestože pravděpodobnost nehody na silnici je mnohem vyšší, než možnost, že s vámi spadne letadlo. Přinášíme statistiku počtu dopravních nehod přepočtených na 1 milion obyvatel a počtu mrtvých při dopravních nehodách v nejvyhledávanějších zahraničních destinacích.
Počet dopravních nehod na 1 mil. obyvatel v roce 2015
Počet mrtvých při dopravních nehodách na 1 mil. obyvatel v roce 2015
Zatímco z pohledu počtu nehod je překvapivě nejrizikovější zemí Rakousko, co do počtu mrtvých na silnicích je ve všech sledovaných zemích kromě Chorvatska bezpečněji než doma.

Bezpečnost na cestách prázdniny versus celý rok

Stejně jako v České republice, i v dalších zemích Evropy počet dopravních nehod a úmrtí na silnicích rapidně vzrůstá v letních měsících. Pro srovnatelnost dat jsou údaje opět přepočítány na 1 milion obyvatel.
Počet mrtvých do 30 dnů od dopravní nehody dle měsíců v roce 2013
Zatímco v České republice a Rakousku začíná hlavní sezóna v červenci a v září je již patrný značný pokles úmrtnosti na cestách, v jižních zemích začíná doba dovolených podstatně dříve a končí později, proto je vzrůst počtu mrtvých na silnicích vidět už v květnu a k poklesu dochází až v říjnu či listopadu. Na Slovensku není úmrtnost při dopravních nehodách na vrcholu během léta, ale až v říjnu a listopadu, což je pravděpodobně způsobeno nepřízní počasí a sníženou viditelností z důvodu dřívějšího stmívání.
Ať už vyjíždíte na dovolenou kdykoliv a cílem vaší cesty bude domovina, sousední země, nebo vzdálenější destinace, nezapomínejte mít uzavřeno řádné povinné ručení. Máte-li uzavřeno také havarijní pojištění, nebo jeho uzavření zvažujete, ujistěte se, že vám platí v celé Evropě, nikoliv jen na území ČR, aby se vám dovolená z důvodu možné dopravní nehody na cestách neplánovaně neprodražila.