Proč neplatit za havarijní pojištění stále stejnou cenu

11.02.2016

Platíte si několik let havarijní pojištění? Nepřijde Vám divné, že cena pojistky je stále stejná, i když hodnota auta klesla? Zajímejte se o ceny havarijního pojištění pravidelně.

Když si zakoupíte nový vůz a vyjedete s ním z prodejny, jeho cena automaticky klesá o 10 procent. Po třech letech klesne dokonce o polovinu. Některé pojišťovny o této skutečnosti klienta informují, ale najdou se i takové, které cenu vozidla nereflektují.

Hlídejte si havarijní pojištění každý rok

Havarijní pojištění není levná záležitost a u nového vozu se cena pojistky může vyšplhat až k deseti tisícům korun za rok. Hodnota vozu hraje při výpočtu ceny pojistky jednu z hlavních rolí. Proto byste si měli pravidelně upravovat pojistnou částku podle klesající ceny vozu. Ušetřit můžete až několik tisíc korun ročně zvláště pak u nových vozidel.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Cena pojištění klesá pomaleji než cena vozu

Cena pojistného klesá pomaleji než pojistná hodnota vozidla. Hlavním důvodem jsou podle pojišťoven vyšší náklady na opravu. Protože i u starších vozidel jsou veškeré opravy hrazeny v cenách nových náhradních dílů. Může se stát, že v některých případech cena pojistky neklesne vůbec.

Jak postupovat při změně pojistné částky

  • Zjistěte si jaká je prodejní cena Vašeho auta.
  • Porovnejte si havarijní pojištění u více pojišťoven.
  • Požádejte stávající pojišťovnu o výpočet aktuálního pojistného.
  • V případě lepší nabídky u jiné pojišťovny podejte výpověď své stávající.
  • Výpověď podejte minimálně 6 týdnů před výročním datem.
  • Sjednejte si novou pojistku s nižší pojistnou částkou.