Povinné ručení - přestupky a správní delikty

24.03.2009

Tento článek byl publikován 24.3.2009 na ipodnikatel.cz
Přečtěte si další publikovné články o povinném ručení.

Dle zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidel musí být pro každé vozidlo provozované na pozemních komunikacích sjednáno tzv. povinné ručení. Jednoduše řečeno – každé vozidlo musí být každý den pojištěno.

Česká kancelář pojistitelů má dle §24c z výše zmíněného zákona právo vymáhat příspěvek do garančního fondu za celou dobu, kdy bylo vozidlo provozováno v rozporu s tímto zákonem.

Výše tohoto příspěvku se pohybuje dle kategorie vozidla od 20 Kč do 300 Kč za jeden den.

§15 odst.5 nám říká: „Pokud povinné ručení zaniklo a nebyla-li ve lhůtě 14 dnů ode dne tohoto zániku pojištění uzavřena nová pojistná smlouva týkající se téhož vozidla, je vlastník tohoto vozidla povinen nejpozději ve stejné lhůtě odevzdat státní poznávací značky a osvědčení o technickém průkazu (tzv. malý technický průkaz) tohoto vozidla na příslušném registru vozidel. Nelze-li tuto povinnost splnit, je vlastník vozidla povinen takovou skutečnost bez zbytečného odkladu oznámit příslušnému registru vozidel.

Zjistí-li Česká kancelář pojistitelů, že po zániku pojištění odpovědnosti nebyla uzavřena nová pojistná smlouva, oznámí tuto skutečnost bez zbytečného odkladu orgánu evidence příslušnému podle registrace tuzemského vozidla. Na základě tohoto oznámení orgán evidence ověří splnění povinnosti odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o registraci vozidla. Zjistí-li nesplnění této povinnosti, postupuje podle zákona, a hrozí sankce.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jaká pokuta vám hrozí

Vozidlo bez pojištění odpovědnosti

Provozuje-li fyzická osoba vozidlo bez pojištění odpovědnosti, dopustí se přestupku, za který lze uložit pokutu od 5 000 Kč do 40 000 Kč. U právnické osoby se jedná o správní delikt, za který se ukládá pokuta ve stejné výši.

Neodevzdání SPZ a osvědčení o registraci vozidla

Jestliže neodevzdá státní poznávací značku a osvědčení o registraci vozidla, lze fyzické osobě uložit pokutu od 2 500 Kč do 20 000 Kč. U právnické osoby se jedná o správní delikt, za který se ukládá pokuta ve stejné výši

Nevlastní zelenou kartu

Není-li řidičem při silniční kontrole předložena zelená karta (podepsaná pojistníkem) lze uložit pokutu od 1 500 Kč do 3 000 Kč.