Nová pravidla silničního provozu 2016

04.02.2016

Jednou z dlouho očekávaných změn jsou povinné reflexní prvky pro chodce. Zvýšení maximální rychlosti na dálnici a alkohol u cyklistů neprošel.

Snížená viditelnost a tmavě modré oblečení chodce může vést ke smrtelné nehodě. Proto začal od nového roku platit zákon o reflexním oblečení.

Reflexní oblečení by mělo přispět k větší bezpečnosti

Podle ministra dopravy Dana Ťoka 60 procent chodců zemře v noci a 80 procent za snížené viditelnosti. Proto chodit bez reflexního oblečení po neosvětlené silnici není nic jiného než hazard. Doporučuje se mít alespoň reflexní pásku, kterou si připnete na ruku.

Vydáte-li se po neosvětlené silnici mimo obec v tmavém oblečení a nebudete dobře vidět, můžete dostat na místě pokutu až 2 tisíce korun. Nosit reflexní oblečení platí nejen za tmy, ale i za snížené viditelnosti obecně, což je i šero, mlha a podobně.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pokuta za neočištěné auto

Nejen chodce, ale i řidiče čekají nové povinnosti. Pokud si před jízdou neočistíte auto od sněhu či ledu, můžete být pokutováni. Zákon také potrestá řidiče, kteří vjedou na železniční přejezd na červenou.