Povinné ručení na zahradní traktory a motokáry

28.01.2016

Budeme muset platit povinné ručení i na zahradní traktory, motokáry a další stroje, i když s nimi nejezdíme po silnici? Možná ano. Navrhuje to ministerstvo financí.

V Česku zatím platí pravidlo, že povinné ručení musí mít všechna vozidla, s kterými se pohybujeme po veřejných pozemních komunikacích. Ale s tím by měl být konec. Ministerstvo financí připravilo novelu, která toto teritorium rozšiřuje. Povinné ručení by se tak nově mohlo vztahovat i na zahradní traktory.

Novela reaguje na spor, který se odehrál na Slovinku. Traktorista při couvání do stodoly narazil do žebříku, z něhož spadl mladý muž a při pádu se vážně zranil. Požadavek poškozeného na zaplacení odškodného (přes 430 tisíc korun) z povinného ručení viníka, pojišťovna zamítla s odůvodněním, že pojistka se týká pouze pohybu traktoru na veřejných komunikacích. Případ se dostal až k soudnímu dvoru EU, který rozhodl ve prospěch poškozeného.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Podle Evropského soudního dvora by měla mít pojistku všechna vozidla s pohonem. A to vyvolalo diskusi ohledně rozšíření povinného ručení i na další stroje, které se pohybují mimo veřejnou pozemní komunikaci.

Pokud tato změna povinného ručení v Česku projde, zasáhne především zemědělce, lesníky a majitele zahradních traktorů. Ohrozit může i řadu sportovních odvětví, jako jsou motokáry, minikáry nebo plochá dráha.

Možné je i to, že se u nás na povinném ručení nic měnit nebude. Ministerstvo financí samo od sebe změny nechystá a vyčkává na výsledek evropských jednání.