ODCIZENÍ VOZIDLA - kdy je vhodné se připojistit!

07.07.2017

Jste zodpovědným řidičem, jezdíte s rozvahou a dodržujete dopravní předpisy. Přestože jste na cestách denně, nepřipouštíte si, že byste způsobili dopravní nehodu, a proto nepovažujete za místné platit za havarijní pojištění. Přesto si uvědomujete rizika týkající se vašeho vozu, která bohužel nemůžete ovlivnit. Auto si hýčkáte a je to na něm vidět, navíc jste vyznavačem tradiční značky, tolik oblíbené mezi zloději jako zdroj kvalitních náhradních dílů. Žádná věda – k zákonnému povinnému ručení si sjednejte připojištění odcizení vozu.

ODCIZENÍ VOZIDLA – kdy je vhodné se připojistit!

Kolik aut v ČR ročně zmizí?

V loňském roce 2016 bylo v České republice odcizeno 4.919 osobních automobilů. Meziročně byl v počtu ukradených vozů zaznamenán významný pokles a to zhruba o 20%. Statistiky počtu ukradených aut dlouhodobě vykazují klesající tendenci, stále však počet krádeží není zanedbatelný a riziko, že o své auto přijdete, existuje.
Největší pravděpodobnost odcizení osobního automobilu hrozí v hlavním městě a dále také ve Středočeském kraji. Dalším místem “úrodným na autozloděje” je kraj Liberecký.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jaké značky zloději aut vyhledávají?

Jednoznačně si drží pomyslné vítězství domácí značka Škoda. Z modelů této automobilky je mezi zloději nejoblíbenější Octavia, v loňském roce bylo těchto vozů odcizeno 1.206, což je zhruba čtvrtina všech odcizených aut.

Počet odcizených aut v ČR dle továrních značek za rok 2016

Asijské automobilky jako KIA či Hyundai, které v současné době získávají mezi čechy na oblíbenosti, se zatím ve statistikách neobjevují. S rozšiřováním jejich autoparku však lze očekávat, že i je budou lupiči v budoucnu vyhledávat pro prodej náhradních dílů.

Doplňkové pojištění k povinnému ručení – ODCIZENÍ

Pojištění odcizení je standardně součástí havarijního pojištění. Můžete zvolit variantu ALL RISK, která pokrývá riziko havárie i krádeže, vandalismu, přírodních živlů a jiných, nebo variantu obsahující pouze vybraná rizika, například odcizení.
Některé pojišťovny však také nabízí možnost připojistit se k zákonnému povinnému ručení a jako doplňkové pojištění zvolit právě odcizení vozidla, přičemž za odcizení se dle obecných pojistných podmínek považuje přivlastnění si pojištěné věci loupeží, nebo krádeží vloupáním.
Cena připojištění se pak odvíjí od stáří vozu, značky a místa bydliště, které významně odráží riziko odcizení vozu a v neposlední řadě od množství a druhů zabezpečovacích prvků auta.

Jak postupovat při krádeži vozu?

Stanete-li se objetí trestného činu a ráno při odchodu do práce svého čtyřkolového oblíbence před domem nevidíte, pak musíte podniknout několik nezbytných kroků, abyste měli nárok na pojistné plnění:

  1. Nahlásit krádež vozidla policii České republiky, případně místní policii, pokud ke krádeží došlo v zahraničí.
  2. Vyplnit protokol a odevzdat ho pojišťovně.
  3. Doložit dokumentaci k vozidlu:
    1. Všechny klíče od vozidla
    2. Technický průkaz, případně servisní knížku
    3. Potvrzení o STK
    4. Dokumentaci dokládající instalaci zabezpečovacích zařízení ve vozidle
  4. Podepsat příkazní smlouvu a plnou moc, kterou dává pojistitel pojišťovně souhlas nakládat s vozidlem ve chvíli, kdy dojde k nalezení vozu, a například jej prodat.

Pokud jste rizikovou skupinou a myslíte si, že povinné ručení s doplňkovým pojištění proti odcizení vozidla by odpovídalo vaší situaci a preferencím, ale nevíte si rady s vyplněním online formuláře, nedělejte si z toho hlavu – jsme tu pro vás! Zanechte nám na sebe kontakt a naši produktoví specialisté vás budou ve vámi preferovanou dobu kontaktovat a s vyplněním kalkulačky, nebo výběrem vhodných připojištění vám ochotně pomohou.