Pes v autě

19.05.2017

Že si na výlet, dovolenou či návštěvu chceme brát také naše čtyřnohé členy domácnosti je věc celkem logická. Co však taková přeprava domácího zvířete obnáší a jak předejít pokutám?

Pes v autě

Pokuta až 2 000 Kč

Dle našeho zákona musí být pes zajištěn tak, aby neohrožoval řidiče a ani spolujezdce. Zákon není nikterak blíže specifikován, takže ani policisté si často nejsou jisti, co uznat, co už ne. Pokutovat vás však mohou až do výše 2 000 Kč. Většinou postačí, když je pes schoulený u nohou vašeho spolujezdce, který ho hlídá nebo je bezpečně uschován v kufru auta. Pokud jste však v autě se svým domácím mazlíčkem sám, je třeba jej zabezpečit jinak.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pásy, přepravka nebo cestovní vak

Pes hlavně nesmí ohrožovat řidiče. Často snáší domácí zvířata jízdu autem spíše špatně, než dobře. Mohou kníkat, mít tendenci během jízdy vyžadovat si naši pozornost a v nejhorším případě i strkat hlavu do řízení – a to doslova. Můžeme je tedy připoutat pásy – ne každý pes však tuto pozici snáší dobře. Lepší variantou je pak přepravka pro ty menší nebo cestovní vak pro ty větší – ten se připne přes zadní sedačky a zahákne o přední. Nejen že je pak bezpečně oddělen od volantu, ale má i mnohem větší pohodlí.

Bezpečí pro řidiče i mazlíčky

Při přepravě všeho a všech, co je nám blízké, myslíme nejen na pohodlí, ale v první řadě na bezpečnost. Faktem tedy zůstává, že pes, který není v autě dobře zajištěn, může v případě, a to i menší, nehody utrpět vážná zranění. Myslete tak i na to, že nikdy není dobré 100% pohodlí pro naše čtyřnohé přátele vyměnit za jejich 100% bezpečí.
A pokud vyrážíte na dovolenou či návštěvu, ujistěte se, že máte platné pojištění odpovědnosti – nebo-li pojistku na blbost. Když tomu vašemu štěkajícímu příteli přelítne něco přes nos a jako hračku se rozhodne zapůjčit si například sedačku, mohla by se vám hodit.